недеља, мај 19, 2024

SB UN O KOSOVU Osmani – Sadriju: Kosovo fanatično braniti multietničnost

Slične objave

Podeli

NJUJORK, 22. aprila 2024. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) da prištinske vlasti stvaraju nepodnošljive uslove za život Srba i drugih nealbanaca, ocenivši da pogrom Srba na Kosovu traje od 1999. do danas.

Na sednici SB UN, na kojoj se razmatra novi, šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK), Vučić je danas rekao da je “brutalna represija” nad Srbima i nealbancima pojačana posle hitne sednice SB UN o Kosovu, održane 8. februara na zahtev Beograda.

Aleksandar Vučić (Foto: portalforum.rs, snimljeno sa RTS1)

Vučić je rekao da je Srbija na toj sednici SB UN “detaljno objasnila kako privremene institucije u Prištini kontinuirano i namerno stvaraju nepodnošljive uslove za život Srba i nealbanaca”.

“Srbija je pred SB UN predstavila sve korake kojima Priština sprovodi planirane, rasprostranjene i sistematične napade na srpske civile, uključujući kontinuirano pravno nasilje, fizičko nasilje i targetiranje”, kazao je Vučić.

Kao konkretne poteze kojima Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba, Vučić je naveo ilegalnu eksproprijaciju zemljišta, onemogućavanje slobode kretanja za Srbe “besmislenim zaustavljanjima i ponižavanjima”, arbitrarna hapšenja desetina istaknutih Srba, određivanje dugih pritvora uhapšenima i gotovo stalno prisustvo oklopnih vozila u urbanim sredinama.

Vučić je rekao i da Srbija zahteva momentalno puštanje na slobodu “svih političkih zatvorenika koje drži prištinski režim”, navodeći da bez toga “ne može biti pomirenja”.

Današnje, 45 minuta dugo izlaganje Vučić je počeo ukazujući da je prošle nedelje bila 11. godišnjica potpisivanja Briselskog sporazuma, navodeći da je jedan od poptpisnika bila i Evropska unija. On je kazao da su Srbi ispunili sve na šta su se obavezali tim sporazumom, a da Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština (ZSO).

Prošlo je 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, najvažnijeg sporazuma na putu ka normalizaciji. Tih 11 godina neispunjenih obećanja, svakodnevnih izgovora i neistina, kao i slučajne ili namerne nesposobnosti Evropske unije da pomeri stvari sa mrtve tačke, rezultiralo je kontinuiranim pravnim nasiljem i fizičkim maltretiranjem Srba na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da Guterešov izveštaj o radu UNMIK-a od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. godine “ne ukazuje na ozbiljnost stanja na terenu, iako činjenično dokumentuje gotovo sve značajne događaje u tom periodu”. Dodao je da u tom dokumentu takođe “nedostaje povezivanje događaja”.

Predsednik Srbije je rekao i da je Priština nedavnom zabranom upotrebe dinara na Kosovu “dodatno otežala svakodnevni život” Srba i drugih nealbanaca koji prihode uglavnom dobijaju u dinarima.

“Ukidanje dinara predstavlja kulminaciju etnički motivisane kampanje prištinskih institucija protiv Srba. Iako je (kosovski premijer) Aljbin Kurti pričao pred vama (8. februara) da je Srbima dao tromesečni prelazni period, to više niko u Prištini ni u međunarodnoj zajednici nije pomenuo, i primena te mere protiv Srba je počela odmah”, kazao je Vučić.

Naveo je da Srbi i drugi nealbanci na Kosovu i dalje ne mogu da primaju penzije, plate, dečiji dodatak i socijalna davanja u dinarima i dodao da je zbog toga “praktično onemogućen” rad škola, vrtića, zdravstvenih i socijalnih ustanova.

“Zaposleni u tim institucijama koji i dalje rade svakodnevno se suočavaju sa strahom od neosnovanog hapšenja koje Kurtijev režim masovno sprovodi pod lažnim optužbama. Ova situacija u velikoj meri utiče na decu u vrtićima, na penzionere, na samohrane majke, na teško obolele, kao i na sve ostale”, rekao je Vučić.

On je kazao da se od sednice SB UN o Kosovu 8. februara dogodilo 16 etničkih motivisanih napada na Srbe.

“To uključuje oružani napad na Srbe u Gračanici, zastrašivanje sve manjeg broja srpskih povratnika na zapadu Kosova i Metohije, neopravdano određivanje pritvora, policijsko uklanjanje tabli sa nazivima na srpskom jeziku u čisto srpskim opštinama na severu Kosova i Metohije”, naveo je Vučić.

O sukobu naoružane grupe Srba i kosovske policije u selu Banjska 24. septembra Vučić je rekao da je Beograd “nedvosmisleno osudio” nasilje, ali da ta dešavanja “nisu bila uzrok, već posledica represije Aljbina Kurtija i progona civila”.

“I zato nećemo dozvoliti da se ta tragedija koristi kao alibi za progon Srba, kao ni za skretanje pažnje sa toga”, dodao je Vučić.

Vjosa Osmani (Foto: presnimljeno sa TV Kurir)

Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriju je danas na sednici SB UN odbacila kao lažne i neosnovane tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o etničkom čišćenju Srba sa Kosova.

“Ovi narativi su diskreditovani od Helsinškog odbora do Evropskog parlamenta. Država Kosovo ne samo da štiti, već i promoviše prava Srba i svih drugih zajednica”, kazala je Osmani.

Po njenim rečima Kosovo ima napredan nivo vladavine prava i zaštite zajednica i “fanatično braniti multietničnost”.

Ona je dodala da je Kosovo među zemljama koje su najviše proevropski i proamerički orijentisane na celom svetu i da je među prvima pružilo podršku Ukrajini.

Osmani je kazala da kosovski Srbi imaju zastupljenost u svim društvenim sferama.

“Srpski jezik se koristi u svim javnim institucijama širom Kosova. Pravoslavne crkve imaju posebnu zaštitu države Kosovo. Osim nekih izolovanih incidenata, ne postoji etnički motiv protiv pravoslavnih crkava”, navela je ona.

Optužila je Srbiju da šikanira Srbe koji se integrišu u institucije Kosova tako što napada njihovu imovinu, uništava i ugrožava njihove živote.

“Sada je jasno da kontinuirani napori Srbije da ometa proces integracije Srba na Kosovu, koristeći kriminalne i terorističke taktike, ima za cilj da steknu kontrolu i šire strah, a na taj način istovremeno su i podrivali bezbednost i ustavni poredak Kosova”, kazala je Osmani.

Po njenim rečima, srpska vlast je odgovorna za napad u zvečanskom selu Banjske, jer se “izvršioci napada slobodno kreću po Srbiji i nastavljaju da dobijaju velike poslovne ugovore od Vučićeve vlade”.

Govoreći o jučerašnjem procesu glasanja za opoziv gradonačelnika u opštinama na severu Kosova, Osmani je rekla da su lokalni Srbi bili pod pritiskom i da zbog toga nisu iskoristili priliku da glasaju.