субота, јун 22, 2024

Šarović: SNSD pokušava da nam nametne svoja rešenja

Slične objave

Podeli

BANJA LUKA, 25. jula 2021. (Beta) – Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je danas u Loparama da je sutrašnji sastanak parlamentarnih stranka iz Republike Srpske povodom odluke Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida trebalo da bude prilika za zajednički politički odgovor na tu situaciju, ali da vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) već vodi svoju posebnu kampanju.

Šarović je ocenio da će sutrašnji sastanak, koji je zakazao predsednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović, biti pokušaj da vlast izdiktira svoja unapred pripremljena rešenja.
“Sutra idemo na zajednički dogovor, a neko već realizuje neki plan koji će nam sutra predočiti. SNSD i srpski član Predsedištva BiH Milorad Dodik već su krenuli u neku svoju kampanju i imaju neki svoj program, a pozivali su na zajednički dogovor”, ocenio je predsednik SDS-a.

Šarović je ocenio da aktuelna vlast u RS teško da može ponuditi spasonosna rešenja u ovakvoj situaciji, dodavši da je ovo što sada rade “srljanje”. On je još kazao da ponašanje vlasti budi sumnju da je u pitanju “neki unapred smišljeni scenarij”. “Počinjem da sumnjam da su bili u dogovoru sa Valentinom Inckom i ne znam s kim. Odkud odjednom svi oni propagandni materijali, video zapisi. Peticije se potpisiju, spremne posle dva, tri sata. Onda su oni morali da znaju šta će da se desi”, smatra Šarović.

Stav opozicije je da ne treba srljati i da treba naći razumna rešenja. “Ne treba manipulisati narodom. To je nepotrebno, u tom smislu ćemo dati doprinos na sutrašnjem sastanku i sednici Narodne skupštine koja će biti održana za koji dan”, istakao je predsednik SDS.

Potpredsednik Partije demokratskog progresa (PDP) i poslanik u Narodnoj skupštini RS, Igor Crnadak izjavio je danas da su svi koji ne potpišu Dodikovu peticiju uradili veliku stvar za RS. “Dodikova peticija je notorna glupost i svako ko je ne potpiše uradiće veliku stvar za RS, jer će se na taj način suprotstaviti nastavku pljačkanja i privatizacije institucija od SNSD-ove koalicije. Podrška ovoj peticiji nije podrška RS, nego samo politici SNSD-a”, ocenio je Crnadak.

Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik inicirao je potpisvanje peticije o nepriznavanju nametnutog zakona o zabrani negirana genocida, pozvavši sve građane RS da to učine.

Crnadak smatra da su poseban razlog zašto ovu peticiju ne treba potpisati njena dva glavna promotera – Dodik i njegov savetnik Radovan Kovačević. “Prvi je poznat po svom izvornom stavu o Srebrenici: ‘Ja savršeno dobro znam šta je tamo bilo, bio je genocid i to je presudio sud u Hagu’, a drugi je poznat po tome što je Republiku Srpsku do juče nazivao Republikom Šumskom. Niko iz Republike Srpske ne zaslužuje da bude u koloni koja na čelu ima ovakve likove”, istakao je potpredsednik PDP-a.

Crnadak je naveo da odluka Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida “besmislena i nepotrebna”, kao i da pogoduje samo onim strankama kojima odgovaraju konflikti, poput SNSD-a i Stranke demokratske akcije.

“Posle ove odluke glavne teme su ponovo genocid, razdruživanje, ugroženost, a više niko ne pita zašto inspektori MUP-a RS daju zaštitu članovima međunarodnih narko kartela ili kako to da je porodica savetnice Milorada Dodika profitirala na nabavci respiratora deset miliona maraka (oko pet miliona evra), što su pojave koje direktno podrivaju Republiku Srpsku”, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, potpuno je promašeno i likovanje iz Sarajeva, jer Inckova odluka ne može ugroziti srpski narod i RS, zato što to, kako je istakao, njen narod neće dozvoliti i zato što je Republika Srpska međunarodno priznata od svih svetskih centara moći.

“Zbog toga se odgovor RS treba utvrditi ‘hladne glave’ i on je ne sme uvesti u nove rizike i izolaciju. Ne sme se nijedna odluka doneti po principu ‘uradićemo to pa šta bude’ i ne sme se zbog reakcije na Incka RS povesti putem mraka, sukoba i samoizolacije”, naglasio je Crnadak i dodao da “jedni razmišljaju o budućnosti RS, a drugi o tome kako sačuvati sebe i svoje milione, firme i nekretnine. Da neće biti jedinstva najavio je i Dodik, koji je nazvao neke opozicionare ‘smradovima’, kao i da je posle toga nastavio sa napadima na opoziciju”, kazao je Crnadak.