среда, јул 24, 2024

Šareni bilans Angele Merkel u Srbiji i regionu

Slične objave

Podeli

BON/BEOGRAD, 13. septembra 2021. (Beta) – Nemačka kancelarka Angela Merkel na kraju mandata putuje u deo Evrope koji je Zapad u poslednje vreme zanemario i mnogi se pitaju da li je to puka oproštajna turneja – ili Merkel hoće više, piše nemačka agencija DPA povodom posete Angele Merkel Beogradu i Tirani.

Pod naslovom “Šareni bilans Angele Merkel u Srbiji i regionu” DPA u analizi navodi da “Merkel na Balkanu zastupa politiku koja postavlja interese nemačke ekonomije i stabilnosti iznad demokratije”, prenosi danas Dojče vele.

Zvanični Berlin je naveo da je poseta posvećena “regionalnoj saradnji”. “To je više nego oprezan opis za brdo problema koje se tokom godina nagomilalo u Srbiji, Albaniji, BiH, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu. Od nemačkih diplomata u regionu se čuje da kancelarka na kraju mandata želi da se više postara o državama Zapadnog Balkana, možda i da postavi par putokaza za iduću nemačku vladu”, piše DPA i podseća da posle izbora u Nemačkoj 26. septembra, Merkel ide u odavno najavljenu političku penziju.

DPA dodaje da zvanično Srbija i komšiluk imaju evropsku perspektivu, ali da nisu daleko odmakli. “Praktično svuda ima nedostataka – u raznim oblicima: na polju pravne države, stručnosti uprave. Korupcija i nepotizam cvetaju. Nezavisni mediji i kritičko civilno društvo su pod sve jačim pritiskom. Autoritarne tendencije tu i tamo vladaju”, piše agencija.

Navodeći da zanemarivanje Balkana znači da taj region postaje neka vrsta šahovske table za sukob Rusije, Kine i Turske sa Zapadom, agencija piše da kancelarka Merkel uživa veliki ugled u regionu. “Vučić, koji svoju zemlju vodi sve više autokratski, obasipa kancelarku najvećim pohvalama. Drugi vodeći političari u regionu cene njenu stručnost”, dodaje se u tekstu.

No, kako ocenjuje DPA, bilans Angele Merkel u regionu je “šaren”. Pre sedam godina pokrenula je Berlinski proces čiji su rezultati jedan regionalni forum za saradnju mladih i ukidanje rominga. Takođe, Berlin je “stopirao” planove za podelu Kosova lansirane 2018. godine. “Istovremeno Merkel na Balkanu zastupa politiku koja postavlja interese nemačke ekonomije i stabilnosti iznad demokratije i vladavine prava – ta mustra se može primetiti i u njenom uzdržanom odnosu prema Viktoru Orbanu, mađarskom grešniku prema pravnoj državi”, navodi DPA.

“Vučić, njen domaćin u ponedeljak, u Srbiji vlada praktično bez opozicije. Kritičari kažu da njegove diplomate i obaveštajci podržavaju srpske separatiste u Bosni i Crnoj Gori. Prema Berlinu se pak nudi kao garant stabilnosti, koja tobože služi nemačkim interesima”, zaključuje agncija. Dnevnik Handelsblat ocenjuje da će region ipak žaliti kad Merkel ode u penziju. List piše da je završetak kancelarkine ere “gorak” za zapadni Balkan jer tamošnje države “gube važnu podršku u Evropskoj uniji i sada im preti da još duže budu u čekaonici”.

“Jer, Francuska se kao jedna od najmoćnijih zemalja EU protivi napredovanjima u pristupnom procesu i privlači sve više članica na svoju stranu. (…) Nejasno je da li će idućoj nemačkoj vladi uspeti da, poput Merkel, izvrši uticaj na francuskog predsednika Makrona i druge zemlje EU koje često koriste pravo veta u pitanjima proširenja. Kada su kandidati za kancelara Armin Lašet (CDU) i Olaf Šolc (SPD) prošle srede i ponedeljka posetili Makrona u Parizu, evropske integracije Balkana nisu bile među temama”, podseća list.

Handelsblat zaključuje da bi integracija Zapadnog Balkana za EU bila od “centralnog geostrateškog interesa”. “Oklevanje u prestonicama EU koriste druge svetske sile poput Rusije, Kine i zemalja Arabijskog poluostrva kako bi pojačale uticaj u regionu i sejale skepsu prema EU”, navodi list.