среда, мај 29, 2024

Sagovornici dnevnog lista Danas: Vulinovi javni nastupi suludi i opasni

Slične objave

Podeli

Srpska napredna stranka sa satelitima je najveća prepreka evrointegracijama, jer joj to omogućuje izborne pobede, smatraju predstavnici novijih proevropskih snaga, dok oni iz redova starijih građanskih opcija žale što nije izvršena lustracija kad je trebalo, u odgovoru na stav odlazećeg ministra policije Aleksandra Vulina da Srbiji nije mesto u EU.

“To je legitiman, ali štetan i pogrešan stav.

Radomir Lazović (foto: portalforum.rs)

Mada razumem zašto to kaže, jer Vulin zna da ako Srbija zaista usvoji evropske standarde, na primer, u borbi protiv korupcije i kriminala, da će se iza rešetaka naći upravo pripadnici SNS režima, a ako se primene standardi u slobodi medija, da nikada ne bi mogli da pobede na izborima”, kaže za Danas Radomir Lazović, narodni poslanik Ne davimo Beograd.

Zoran Vuletić, predsednik vanparlamentarnog Građanskog demokratskog foruma, pak ističe da je Vulin „osokoljen nedavnom posetom Moskvi” i da se oseća sigurnim. “Vulin i ruski ministar Sergej Lavrov su poručili građanima Srbije da ne treba da brinu, Vučić će nastaviti da vodi politiku kao i do sada. To znači lažnu pro EU politiku koja se diktira iz Moskve”, smatra Vuletić.

Zoran Vuletić (foto: portalforum.rs)

On dodaje da je Vulin neskriveno angažovan, šta više ponosan na svoju službu Rusiji i da ovom izjavom direktno gura Vučića u formalni prekid EU integracija. “Biće zanimljivo videti da li će Vučić uspeti sa novom prevarom Evrope time što Vulin neće biti deo nove Vlade. Za takvo rešenje je takođe potrebna Putinova saglasnost, ukoliko je spreman da suzbije sujetu”, mišljenja je predsednik GDF.

Aleksandar Marton, portparol Lige socijaldemokrata, u pisanoj izjavi zaključuje da je „sramota da Vulin, sa visoke državne pozicije, ima priliku da nas svakodnevno udaljava od modernog i normalnog sveta”. “Njegovi javni nastupi su kombinacije suludih i opasnih izjava. Da je 2000. započet proces lustracije, na čemu je insistirala LSV, Vulin bi kao portparol Mirjane Marković i zločinačko-mafijaške organizacije JUL među prvima bio lustriran”, ukazuje Marton.

Aleksandar Marton (foto: LSV)

Miroslav Parović, iz desnog Narodnog slobodarskog pokreta, pak tvrdi da je u vlasti napravljena “rijaliti priča poput one u Zadrugi pa je tako Vulinu dopala uloga da bude protiv EU i za Ruse, a Zorani da bude protiv Rusa”.

“Suština igre ne da na kraju Vučić ispadne najnormalniji što je jako teško, a da mi svi drugi ganjamo te njihove priče i ne bavimo se korupcijom i kriminalom koji razjedaju društvo. Uz to, lako je Vulinu biti anti EU kada njegov prijatelj i poslovni partner Željko Mitrović sav kapital i poslovne veze ima u Londonu”, zaključuje Parović.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je za Novosti da što pre Srbija prihvati da je iz Evropske unije „ne žele“ i da joj „tu nije ni mesto, biće bolje“, i dodao da odnos prema EU „nije pitanje emocija već racionalnih odluka“. Mediji pišu da će u utorak 18. oktobra početi zasedanje Narodne skupštine o sastavu nove vlade Srbije, kao i da Vulin verovatno neće ostati ministar.

Navodno, prema tim spekulacijama, on bi trebalo da dođe na funkciju direktora Srbijagasa umesto Dušana Bajatovića.

Prema sastavu nove vlade, čija je mandatarka u trećem mandatu Ana Brnabić, tumačiće se i da li će Srbija krenuti u spoljnopolitički zaokret, odnosno da li će u njoj ostati ministri koji otvoreno zagovaraju blisku saradnju sa Rusijom i udaljavanje od Zapada. (Danas)