среда, април 17, 2024

SAD u Republiku Srpsku uložile 638 miliona dolara

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 29. marta 2023. (Beta) – U martu, kada je Vlada Republike Srpske objavila da prekida saradnju s ambasadama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, SAD su u RS sprovodile projekte vrednosti 11 miliona dolara.

SAD su od 1995. godine u BiH uložile više od dve milijarde dolara, od čega je 638 miliona dolara, oko jedne trećine, u Republiku Srpsku, saopštila je Ambasada SAD u BIH za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U tekstu se navode neki od projekata u RS, čiju su realizaciju pomogle SAD, poput infrastruktire u koju je ta država uložila 113 miliona dolara. SAD su pomogle i sektoru javne uprave RS, kreiranje kontaktnih centara lokalne vlasti, putem tehničke pomoći, obuke i bespovratnih sredstva malim i srednjim preduzećima, pružanjem spoljnih usluga u IT sektoru, preradi drveta i metala.

U saopštenju Ambasade se navodi da su SAD su turizmu RS pomogle prilikom usvajanja Strategije razvoja turizma. SAD su podržale 39 kompanija koje su otvorile više od 800 radnih mesta, dale su programe garancije za kredite s nekoliko komercijalnih banaka, a podržale su i Agenciju za bankarstvo Republike Srpske.

U energetskom sektoru SAD promovišu energetsku efikasnost i rade na poboljšanju energetske politike, kao i na razvijanju digitalnog registra obnovljivih izvora energije u RS.

SAD su podržale i otvaranje centara za najugroženije kategorije stanovništva u Banjaluci, Foči i Trebinju, a posle poplava 2014. godine gotovo pet miliona dolara uloženo je u izgradnju 75 kuća u Doboju, Šamcu, Bratuncu i Bijeljini.

Pored toga SAD su pružale i pomoć poljoprivrednicima i davale bespovratna sredstva za pokretanje biznisa za marginalizovane žene iz 20 opština. Vlada Republike Srpske je prekinula saradnju sa ambasadama SAD i Velike Britanije u BiH, navodeći da je na to “bila prisiljena” jer te ambasade “rade protiv RS i mešaju se u unutrašnje stvari” BiH.

Predsednik RS Milorad Dodik je u utorak ponovo napao Ambasadu SAD u BiH rekavši da ona “radi protiv interesa srpskog naroda”. On je to rekao pošto je uručio ključeve stanova za pedeset izbeglih i raseljenjh lica, za čiju je izgradnju, uz ostale zemlje donatore, Vlada SAD uložila 24 miliona evra.

Dodik nije pomenuo te donatore, a potom je Delegacija EU u BIH saopštilao da se radi o Regionalnom stambenom programu (RHP), u okviru kojeg se nastoji obezbediti dom za hiljade raseljenih osoba. “Od 294 miliona evra dodeljenih RHP, Evropska komisija je obezbedila 81 odsto. Države članice EU i drugi međunarodni donatori su obezbedili ostatak”, navela je Delegacija EU u BiH.

Dodik: Ambasada SAD u BiH bi mogla da sabere i štetu koju je Amerika nanela RS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da bi Ambasada SAD u BiH mogla da sabere i štetu koju su SAD nanele Republici Srpskoj od 1995. do danas, ocenivši da to sasvim sigurno višestruko premašuje iznos koji je naveden kao pomoć i ulaganje u infrastrukturu.

Milorad Dodik (Foto: dijaspora.info)

Bili bismo im zahvalniji da nisu donirali ni dolar, a da su se politički korektno ponašali u BiH“, napisao je Dodik na Tviteru povdom izveštaja Radija Slobodna Evropa u kojem je navedeno da su SAD od 1995. godine do danas u RS putem raznih projekata uložile 638 miliona dolara.

Predsednik RS je naveo da su “samo za imovinu Republike Srpske, koju sada pokušavaju da otmu, date desetine hiljada života”. “Da li su to procenili na 638 miliona dolara?”, napisao je Dodik.