среда, април 17, 2024

Nemački mediji o televizijama u Srbiji: “Anabela Berbok – profesionalna prostitutka”

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 29. marta 2023. (Beta) – Na televizijama u Srbiji se stvara raspoloženje protiv Nemačke i za šefa Kremlja Vladimira Putina, a predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sedenje na dve stolice odgovara da bi ostao na vlasti, pišu nemački mediji.

Između debata iste televizije emituju plaćene reklame nemačkih kompanija poput Lidla i Nivee, piše Merkur.de.

“Razmere bliskih veza moskovskog režima Vladimira Putina i srpske vlade Aleksandra Vučića mogu se videti na televizijama u Srbiji. Proruski sentiment se ohrabruje, a Zapad ocrnjuje”, pišu nemački mediji. Kao “najeklatantniji primer” navode to što je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok nedavno na televiziji Hepi koja ima nacionalnu frekvenciju, opisana kao “profesionalna prostitutka“.

Mila Alečković (Foto: rs.n1info.com)

Ime žene koja je to rekla u prilogu ZDF se ne pominje, ali Dojče vele po video-isečku u prilogu navodi da je to Mila Alečković.

Drugi program nemačkog javnog servisa ZDF objavio je tekst pod naslovom “Istok ili Zapad: kuda ide predsednik Vučić?” u kojem se navodi da Vučić “politiku klackalice između Istoka i Zapada koristi kako bi sačuvao vlast”.

Florijan Biber iz Centra Univerziteta u Gracu za studije Jugoistočne Evrope u tome prepoznaje “obrazac koji je već primetio kod Viktora Orbana u Mađarskoj”, piše ZDF.

Prilog ZDF-a počinje Vučićevim govorom za godišnjicu NATO bombardovanja Srbije 1999. u kojem tu Alijansu naziva lažovima i kaže da razlozi za bombardovanje nisu bili humanitarni.

“U vazdušnim napadima NATO pre 24 godine stradali su i civili – to je bilo u fokusu državne ceremonije obeležavanja 24. godišnjice od početka bombardovanja, održane u petak uveče u Somboru. Bio je to dan žalosti, ali ne i dan suočavanja sa onim šta se desilo. Za predsednika Srbije Aleksandra Vučića to je dan kada je ‘međunarodno pravo definitivno umrlo‘. Ni reči o zločinima srpskih jedinica koji su bili okidač za intervenciju NATO“, piše nemački javni servis.

Biber podseća da je “Vučić na vlasti već skoro deset godina”, ali da su ranijih godina “takvi tonovi bili nezamislivi”. “U to vreme većina stanovništva je bila za ulazak u EU, ali od tada se među stanovništvom produbio snažan antizapadni stav”, smatra Biber.

ZDF navodi da to potvrđuje studija britanske analitičke grupe Društvo Henri Džekson u kojoj se navodi da je danas za ulazak u EU samo oko 38 odsto građana, a za članstvo u NATO podrška je još manja, prenosi Dojče vele na srpskom.

“Vučić uvek radi samo onoliko koliko je apsolutno neophodno. On ima koristi od statusa kvo, od različitih interesa koje može da upotrebi jedne protiv drugih. Sankcije Rusiji, sporazum sa Kosovom, pristupanje EU, rat… Što je više faktora, to je njegovo hodanje po užetu u očima naroda verodostojnije”, ocenio je Biber.

U toj situaciji, Vučić na domaćem terenu “nema verodostojnu alternativu”, smatra Biber. Nemačka ministarka Berbok možda vidi Srbiju “na raskrsnici”, ali predsednik Vučić je odlučan da tamo i ostane, jer to mu daje moć, ocenjuje se u prilogu ZDF.

Portal “Merkur” prenosi da “postoji i niz drugih primera ocrnjivanja Zapada” te navodi da je analitičar Saša Borojević 15. novembra 2022. godine na TV “Hepi” izneo tezu da je Ukrajina preuzela Hitlerov rekord po spaljivanju knjiga.

Režiser Dragoslav Bokan je 25. januara 2023. na RTV “Pink” izjavio da Zapad vodi krstaški rat protiv Rusa kao što je to činio Hitler u Drugom svetskom ratu, navedeno je u tekstu. Na pitanje novinarke ZDF na konferenciji za medije da prokomentariše takav narativ, Vučić joj je rekao da laži i lažne vesti nisu dobre. “Laži i lažne vesti nisu dobre, slažem se s Vama. Ali, dobro je sagledati stvari iz svih uglova. To često nije slučaj u velikim demokratijama”, ocenio je Vučić.