среда, фебруар 28, 2024

Šabić: Sve je više sumnja da je Rio Tinto razlog promene zakona o referendumu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 18. novembra 2021. – Advokat Rodoljub Šabić ocenio je danas da se ukidanjem cenzusa za izlazak potrebnog broja građana na referendum za promenu Ustava, šta se predviđa novim predlogom zakona, referendum čini neozbiljnim.

“Nemam mnogo simpatija za takva rešenja jer ona referendum čine neozbiljnim. Uvek bih bio za rešenja, recimo, da je potrebno da izađe 50 odsto birača i da u tom slučaju većina odlučuje”, kazao je Šabić za agenciju Beta.

Šabić je podsetio da su autori Ustava Srbije iz 2006. godine u član 203 uneli odredbu u kojoj piše da za referendum za promenu Ustava nije potreban nikakav cenzus, već da odlučuje većina među onima koji su izašli na referendum. On kaže da to ne znači da je bilo potrebno menjati Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, čije bi izmene trebalo da budu usvojene do kraja ovog meseca.

“Već je izneto dosta sumnji da je razlog za promenu tog zakona kompanija Rio tinto, projakat podržan od Vlade Srbije i izaziva sve više ogorčenja a želi se da se taj projekat potvrdi narodnom voljom”, naglasio je on.

Šabić je naglasio da referendum čini neozbiljnim i to što građani treba da iskažu svoju volju u atmosferi, kako je ocenio, u kojoj nemaju nikakve informacije o pitanju o kojima odlučuju.

“Dobro znamo da je naša medijska scena izvitoperena, tu se ne šire ideje i informacije, već je propagandna scena. Vrlo često kod populističkih i totalitarnih sistema bili su kreirani referendumi da bi simbolički bila potvrđena narodna volja iako je nije bilo”, rekao je Šabić.