понедељак, јул 22, 2024

Šabić: Skandalozna izjava premijerke o povezanosti medija sa navodnim atentatom na Vučića

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 25. oktobra 2021. (Beta) – Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja ocenio je danas da je “bukvalno skandalozna” izjava premijerke Ane Brnabić da je bio pripreman atentat na predsednika Srbije i da su “mediji ti koji su stvorili atmosferu da bi atentat na predsednika bilo nešto normalno”.

“Istup premijerke je nemoguće dovesti u sklad sa ustavom zajamčenim pravom javnosti na obaveštenost kao i sa slobodom medija. To je neodgovoran, dvostruko štetan postupak, izvor mogućeg ozbiljnog uznemirenja dela javnosti a istovremeno i nedopustivo, grubo vređanje svih medija i medijskih poslenika koji profesionalno rade svoj posao”, naveo je Šabić u komentaru za agenciju Beta.

Šabić je dodao da kategorična izjava da je “bio planiran atentat na predsednika Srbije i da to nije ništa novo već da su to informacije koju već imaju nadležne službe”, uz istovremenu tvrdnju da “za sada niko ne može da se optuži ni za šta jer nema dokaza”, predstavlja neodgovoran i neozbiljan postupak, na nivou čaršijskih priča, neprimeren iole odgovornom javnom funkcioneru.

“Premijerka bi morala da vodi računa o tome da nije prvi put da ona, ministri ili funkcioneri Vlade govore o potencijalno krajnje uznemiravajućim događajima kao što su atentat na predsednika, ilegalno prisluškivanje ili državni udar a da to dokazima, optužnicama ili presudama ni jednom još nisu potvrdile nadležne službe, tužilaštvo i sud, i da to logično otvorilo brojna pitanja na koja javnost već dugo očekuje odgovore”, smatra Šabić.

On podseća da svuda u svetu vlast na pitanja i kritike medija mora da odgovara dokumentovanim činjenicama a ne paušalnim diskvalifikacijama i da je nedopustivo da se vlast u Srbiji ponaša kao da to za nju ne važi.

“Paušalno optuživanje medija za stvaranje monstruoznog konteksta u kom je ubistvo bilo kog čoveka ‘nešto normalno’, bez konkretizovanja o kojim medijima je reč i kako su to navodno uradili, a uz providnu insinuaciju (‘ne pišu ni reč o našim uspesima’) da se radi o kritički nastrojenim i opozicionim medijima je objektivno veoma ozbiljan atak na slobodu medija”, dodao da on.

Prema njegovim rečima, takav postupak zapravo govori o realnom, lošem stanju u oblasti slobode medija u Srbiji i u dramatičnom je raskoraku sa ocenom iz Izveštaja Evropske komisije o nekakvom bar “ograničenom napretku” u toj oblasti.