уторак, март 5, 2024

Ruske diplomate napustile Zagreb

Slične objave

Podeli

Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je kao propagandu optužbe ruskog ministarstva spoljnih poslova da Hrvatska u činu “militantne rusofobije” navodno nije dopustila humanitarni let za evakuaciju ruskih diplomata.

“Koliko znam ti ljudi su napustili Hrvatsku. Mislim da su leteli preko Beograda ili nešto slično. Nema tu nikakve rusofobije”, rekao je novinarima Plenković nakon zajedničke sednice predsedništva i nacionalnog saveta HDZ-a.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je zvanični Zagreb “u svojoj militantnoj rusofobiji” došao do tačke u kojoj je na nediplomatski način, kršeći pravila pristojnosti i standarda medjunarodne komunikacije, uskratio ruske diplomate humanitarnog leta.

Hrvatska je odgovorila slično kao većina zemalja na “ničim izazvan” napad na Hrvatskoj prijateljsku zemlju Ukrajinu, rekao je Plenković i dodao da Rusija “nastavlja da granatira gradove, ubija civile, vojnike, žene i djecu”, prenosi Hina. Istakao je da je Hrvatska dala znatno veći rok za evakuaciju ruskih diplomata nego druge zemlje.

Hrvatska se 11. aprila pridružila nizu evropskih zemalja i zbog ruske agresije na Ukrajinu odlučila da protera 18 ruskih diplomata i šestoro članova administrativnog osoblja, a dobili su rok da do 25. aprila napuste zemlju.