недеља, мај 19, 2024

RS usvojila entitetski Izborni zakon

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 19. aprila 2024. (Beta) – Poslanici vladajuće većine u Republici Srpskoj, sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čelu, rano jutros usvojili su Izborni zakon RS, prema kojem Centralna izborna komisija BiH više neće imati nadležnost da organizuje i sprovodi izbore za entitetske nivoe vlasti.

Donošenje ovog zakona najavio je predsednik RS Milorad Dodik 3. januara, kao reakciju na odluku visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da nametne tehničke izmene Izbornog zakona BiH, koje se odnose na integritet izbornog procesa.

Poslanici opozicionih stranka u RS glasali su protiv donošenja ovog zakona, ocenivši da se njime krši Dejtonski sporazum i da je taj zakon nesprovodiv u praksi. Poslanici opozicije nisu dobili odgovor vlasti na pitanje po kom izbornom zakonu će se izaći na lokalne izbore u oktobru ove godine, onom koji donosi vlast RS ili Izbornom zakonu BiH?

Poslanici vladajuće koalicije prethodno su, po hitnom postupku, usvojili i izmene Zakona o radu RS, kojim se omogućava isplaćivanje plata u gotovom novcu zvaničnicima koji su pod američkim sankcijama.

Glasovima poslanika vladajuće koalicije usvojen je novi Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi RS, prema kojem je, u odnosu na postojeći zakon o referendumu, promena u tome da će za uspešnost referenduma biti potrebna većina izašlih glasača, a ne većina od ukupnog broja glasača upisanih u birački spisak.

Poslanici su izglasali i Zakon o imunitetu RS, koji predviđa da zvaničnici izvršne vlasti – predsednik, potpredsednici, premijer i ministri, ne mogu krivično odgovarati za postupke u okviru svojih dužnosti.

Na taj način zvaničnicu RS će biti zaštićeni od sankcija za nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH. Predviđena je i retroaktivna primena zakona, i to od 1. avgusta 2021. godine, kada je sadašnji visoki predstavnik Kristijan Šmit stupio na dužnost.

Narodna skupština RS je na posebnom skupštinskom zasedanju usvojila izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine i zaključke, prema kojima se u Srebrenici nije desio genocid.