среда, мај 29, 2024

Ristić: Kurtijev cilj je proterivanje Srba, Beograd nema odgovor

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 3. jula 2023. (Beta) – Narodni poslanik s Kosova i Metohije Slaviša Ristić izjavio je danas da kosovski premijer Aljbin Kurti nastavlja da zastrašuje pripadnike srpske zajednice optužujući ih da pripadaju terorističkim organizacijama.

Ristić je agenciji Beta kazao da je Kurtijeva izjava o “45 identifikovanih pripadnika terororističkih organizacija” Civilna zaštita i Severna brigada zastrašujuća i da predstavlja pritisak na Srbe da se isele sa severa Kosova.

“Proglašavanje Srba za teroriste je smišljen plan Kurtija s ciljem da zastraši Srbe i da ih primora da napuste Kosovo. Takozvana Severna brigada je nepostojeća organizacija, a Civilnu zaštitu je 2015. godine tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić integrisao u kosovske institucije”, rekao je Ristić.

Ocenio je da je današnja Kurtijeva objava najava nastavka hapšenja Srba na severu Kosova. “Sve što Kurti radi ima cilj da proterivanje Srba s Kosova”, istakao je Ristić i dodao da bi kritike koje međunarodna zajednica upućuje Kurtiju zbog jednostranih odluka trebalo prihvatiti s rezervom. “Mi koji živimo na Kosovu znamo da Albanci ne donose odluke bez prethodne podrške međunarodne zajednice. Upitno je da li su i u kojoj meri iskrene kritike koje je Zapad uputio Kurtiju zbog proglašenja Civilne zaštite i tzv. Severne brigade za terorističke organizacije. Nisam siguran da je Kurti ostao bez podrške Zapada”, ocenio je poslanik.

Ristić je naglasio da vlasti u Beogradu nisu preduzele nijedan “smisleni” potez da zaštite Srbe od, kako je rekao, Kurtijevog terora. Odgovor Beograda se svodi na neke prazne priče. Još nije preduzet nijedan potez da se Kurti zaustavi“, zaključio je Ristić.