среда, фебруар 21, 2024

Rio Tinto i izbori

Slične objave

Podeli

Poslije velikih protesta građana i ekoloških skupina poznata Anglo-Australijska rudarska kompanija “Rio Tinto” povukla se iz Srbije u kojoj je namjeravala ostati do 2035. godine, planirajući da uloži 2,4 milijarde americkih dolara.

Područje oko mjesta Jadar u Srbiji, puno je litijuma, ali zbog velikog nezadovoljstva tamošnjih stanovnika, Rio Tinto je odustao od posla, iako se kao glavni razlozi u australijskim medijima navode narušeni odnosi između Australije i Srbije a zbog poznatih događaja kada najboljem svjetskom teniseru Novaku Đokoviću nije bilo omogućeno da brani titulu na otvorenom prvenstvu Australije ranije ove godine.

Inače kompanija je u prvom tromjesečju ove godine proizvela 71,5 miliona tona čelika, što je u odnosu na 77.8 tona prva tri mjeseca prošle godine 6,2% manje, odnosno 15% manje od prethodnog kvartala. Kao osnovne razloge smanjenja proizvodnje u Riu Tintu, navedeni su inflacija, Covid 19 u Kini i rat u Ukrajini.

Narušeni odnosi između Srbije i Australije mogli bi da budu značajan faktor u skorašnjim federalnim izborima koji će se održati u Australiji u maju, jer će Australci srpskog porijekla, zbog kažnjavanja Đokovića, masovno glasati za predsjednika Laburističke stranke Anthonea Albanesea, a ne za sadašnjeg premijera iz Liberalne partije, Scotta Morisona, koji je na vlast došao prevratom u svojoj stranci a ne na izborima. To nije prvi put da narod Australije glasa za jednog predsjedničkog kandidata, kojeg onda tokom mandata smijeni vlastita partija ako nije zadovoljna njegovim načinom upravljanja najodgovornijim državnim poslovima. Izbori su obavezni za sve punoljetne državljane Australije, a za one koje neopravdano ne glasaju, predviđena je i zatvorska kazna.

U posljednjih deset godina, prvo je smijenjena prva žena premijer Julia Gillard, a u ovom mandatu, Malcolma Turnbula, odlukom njegove partije na pola puta zamijenio je sadašnji premijer Morisson. Tradicionalno, srpski useljenici i njihovi nasljednici uglavnom glasaju za liberale, ali bi Novak Đoković, prije svega, ali i Rio Tinto mogli donijeti promjenu, da punoljetni državljani Australije srpskog porijekla glasaju za gospodina Albanesea, sina italijanske izbjeglice iz drugog svjetskog rata, čije prezime govori o njegovom pravom porijeklu.

Kad je o izborima riječ,  prvi put u dvadesetak godina, nije bilo nikakvih organizovanih izbora za one Australce koji imaju i državljanstvo Srbije. Onako, poluglasno, dvije novine na srpskom jeziku koje izlaze u Australiji, a koje su copy paste Vučićevih medija u Srbiji, priznaju da za izbore u zemlji predaka nije bilo nikakvog interesa, zbog tri stvari koje čovjek ne može da bira – roditelje, boju kože i predsjednika Srbije.

V. V.