среда, фебруар 28, 2024

Zbogom Balkanska, odoh u Sirdiju

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 20. APRILA 2022- – Tašnerska radnja Zlatko, samostalna zanatska radnja za popravku torbi, kofera i kožne galanterije, u Balkanskoj ulici broj 45 stigla je do katanca. Tako je odlučio vlasnik Slavko Milosavljević (59) koji je lokal nasledio od svog strica i vodio ga više od trideset godina.

Slavko je rodom iz Sirdije kod Osečine, a u Beograd ga je posle završene osnovne škole doveo stric i naučio ga zanatu. Posla nema, dažbine su ogromne, više od hiljadu evra mesečno i posle tri godine rada “sa nulom” odlučio je da zatvori butigu.

foto: portalforum.rs

“Očekivao sam da će posao ponovo da krene kada prođe korona, ali je sve gore. Odlučio sam da batalim posao i vratim se u svje selo. Imam još šest godina do penzije i gledaću da tamo nešto radim, možda i u Valjevu. Lokal je državni i u njega (osim što nema vodu i toalet godinama ništa nije ulagano. Trenutno je zakup (ako platim na vreme!) 400 evra…”

Na konstataciju da je lokal na dobrom mestu Slavko upozorava da nema više autobuske i železničke stanice i jetko zaključuje “Balkanska je odradila svoje”. Pre korone je zarađivao u proseku između dve i četiri hiljade ali mu je za podmirenje dažbina i njegovu platicu potrebno da dnevno obrne oko šest hiljada dinara.

foto: portalforum.rs

Kaže da neće da žali za Belkanskom ulicom i Beogradom. “Jedino žalim što nekog mlađeg nisam obučio ovom zanatu”, kaže Slavko i napominje da je o donjem delu ulice već zakatančeno devet lokala.

“Poslednji udarac zadale su nam fiskalne kase i krivo mi je što nisu uvedene pre deset ili dvadeset godina, jer da sam se tada vratio u selo nešto bih uradio”.

Mašine su spakovane, nosi ih u Sirdiju (“za uspomenu”), a već je planirao novi biznis. Ima tamo veliku kuću (“sve na dugme”), traktor, ograđenu zemlju…

“To je šljivarski kraj, možda sa nećakom kupim destileriju i pravimo dobru rakiju”, kazao je Slavko.

D. B. 

Prethodni tekst
Sledeći tekst