субота, јун 22, 2024

Regionalna akademija traži emitovanje filma „Quo vadis, Aida? na RTS“

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 13. decembra 2021. – Balša Božović predsednik Izvršnog odbora Regionalne Akademija za razvoj demokratije obratio se generalnom direktoru Radio-televizije Srbije Draganu Bujoševiću i glavnom uredniku kulturno-umetničkog programa Vladimiru Kecmanoviću sa zahtevom da na nacionalnim frekvencijama emituju film „Quo Vadis, Aida?“ koji je u Berlinu dobio nagradu za najbolji evropski film u 2021. godini najprestižnijeg filmskog festivala u Evropi.

„Osim Jasmile Žbanić, koja je dobila nagradu za najbolju rediteljku u Evropi, za najbolju evropsku glumicu proglašena je novosadska glumica i profesorka glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu Jasna Đuričić, koja u ovom filmu igra glavnu ulogu“, navodi se u saopštenju Regionalne Akademije za razvoj demokratije .

U pismu se navodi da je vreme da javni servis uzme u obzir na svetskom nivou prepoznatu umetničku vrednost ovog filmskog remek dela koje se bavi našom nedavnom prošlošću i u kom igra veliki broj glumaca iz Srbije i da građanima i građankama Srbije omogući da ga pogledaju. Naglašeno je da je nepotrebno napominjati koliko bi takav gest doprineo izgradnji mira, pomirenju i suočavanju sa prošlošću, posebno imajući u vidu narastajuću glorifikaciju ratnih zločina i ratnih zločinaca u našem društvu, Radio- televizija Srbije bi ovim gestom pokazala koliko je važna edukativna komponenta u promovisanju vrednosti koje će se suprotstavljati govoru mržnje i ratnoj retorici dve decenije nakon završetka poslednjeg oružanog sukoba na ovim prostorima.