четвртак, април 18, 2024

Rama: Region ne pripada ni Kurtiju ni Vučiću

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 23. juna 2023. (Beta) – Albanski premijer Edi Rama izjavio je u Tirani da je nacionalni interes Albanije ugrožen dešavanjima na severu Kosova i da zapadni Balkan ne pripada ni kosovskom ni srpskom lideru nego svim državama tog regiona.

Rama je na konferenciji za novinare rekao da region ne pripada ni premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju ni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, i ocenio da je novi, konkretan pritisak Francuske i Nemačke, uz podršku SAD, da se finalizuje sporazum Kosova i Srbije “alarmantna potreba koliko i deeskalacija situacije na severu Kosova”.

“Ovaj region nije ni Aljbinov ni Aleksandrov, ovaj region pripada narodima, državama koje ga naseljavaju i koje njime upravljaju. Ovaj region je mnogo patio od nacionalista, od nacional-folklorista i stalnih sukoba koji su možda imali opravdanja u drugim vremenima, ali ne i danas usred Evrope koja po svaku cenu traži mir”, kazao je Rama.

Rama je rekao da su Kosovo i Srbija pristali na Sporazum o putu ka normalizaciji, ali da se ponašaju kao da tog dogovora nema, i ocenio da napetost u odnosima Beograda i Prištine odgovara jedino Rusiji. “Ovaj status kvo ne može da bude nastavljen, moramo da izađemo iz ove političke igre, a moramo da izbegnemo i scenario pogoršanja položaja Kosova”, naveo je Rama.