петак, јул 19, 2024

Rama: Albanija će stajati uz Kosovo, ako bude trebalo i oružjem

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 14. februara 2024. (Beta) – Premijer Albanije Edi Rama rekao je da će Albanija stati u odbranu Kosova, i ako se iscrpe diplomatske opcije, i upotrebi oružje. On je za prištinsku televiziju ATV rekao da se moli da se opcija upotrebe oružja ne pojavi u stvarnosti, ali da će, ako do toga dođe, Albanija definitivno stajati uz Kosovo.

“Nema sumnje da je Albanija stajala, stoji i stajaće uz Kosovo u svakom slučaju, čak i ako, ne daj Bože, stvari dođu dotle da se više ne priča, već se koristi oružje”, kazao je Rama. Naveo je i da lideri na Kosovu i u Albaniji treba da razmišljaju o budućnosti “kako bi naše zemlje postale respektabilnije na međunarodnom planu”.

“Moramo da postavimo naše zemlje u realnost u kojoj saveznici imaju poštovanje prema nama”, rekao je on. Upitan kako će Albanija reagovati ako Kosovo bude napadnuto, Rama je odgovorio da Kosovo nije samo i neće ostati samo. “Albanija je članica NATO i geografski je entitet koji ima poseban odnos sa Kosovom, a svaki napad na Kosovo je napad na Albaniju. Sa druge strane, Kosovo nije samo i ima strateške saveznike bez kojih ne bi moglo da postoji kao država”, kazao je on.

Iz tog razloga, kako je rekao Rama “moramo razmišljati o težini kosovskih saveznika”.