среда, април 24, 2024

Rama: Ako se ne izda novo saopštenje EU o napadima u Banjskoj nismo na istoj liniji sa njima

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 27. septembra 2023. (Beta) – Premijer Albanije Edi Rama pozvao je Evropsku uniju da izađe sa drugim saopštenjem i da osudi dan žalosti koji je Srbija objavila zbog tragičnih događaja na Kosovu ili “neće biti na istoj liniji sa njom”.

On je tokom konferencije za medije sa ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem u Rimu, gde boravi u službenoj poseti, rekao da je nemoguće da podrže prvu izjavu EU o dijalogu Kosova i Srbije, a da nemaju drugu izjavu kojom osuđuju postupke Srbije.

U suštini, Rama kaže da prva izjava nema problema jer se odnosi na ono što je ranije rečeno. Međutim, po njemu, proglašenje dana nacionalne žalosti od strane Srbije je neopravdano, neprihvatljivo i ti postupci moraju biti kažnjeni.

“Prvi put u najmanje poslednjih 10 godina, naš stav je u suprotnosti sa spoljnopolitičkom izjavom EU. Ovakav stav je povezan sa činjenicom da je izjava EU izjava koja sama po sebi nema problem, jer se odnosi na sve ono što je ranije rekao visoki predstavnik (EU Žozep) Borel u vezi sa obavezama Kosova u vezi sa dijalogom, ali postoji veliki problem da to ne odgovara stvarnosti poslednjih dana”, kazao je Rama.

Dodao je da je “nemoguće da se pridružimo EU, a da ne vidimo drugu izjavu koja se bavi problemom poslednjih dana, kada se dogodio dramatičan razvoj nakon što je kosovski policajac ubijen od strane kriminalne grupe koja je očigledno bila uključena u teror na severu Kosova, nakon čega je usledilo proglašenje dana nacionalne žalosti u Beogradu”.

“Za nas je to neprihvatljivo, neopravdano, čak i za osudu, jer je neevropski i zato što je ujedno najgori signal koji bi Srbija mogla da da u ovom trenutku za ceo region i za Evropu“, rekao je Rama.

Premijer Albanije je dalje rekao da su zatražili od EU i evroatlantske zajednice da dignu demokratsku uzbunu na najviši nivo i daju odgovarajući odgovor na postupke Beograda.

“Zahtevali smo da EU i cela evroatlantska zajednica dignu demokratsku uzbunu na najviši nivo i svim raspoloživim instrumentima pošalju pravu poruku ovoj potpuno neprihvatljivoj poruci koja proizilazi iz proglašenja dana nacionalne žalosti u Beogradu. Sve dok ne bude drugog saopštenja EU da se pravično donese presuda za poslednje dane, nećemo se uskladiti sa prvom izjavom”, kazao je on.

Prema njemu, ukoliko druga izjava EU sadrži ono što traže, nemaju problema da se usklade sa prvom izjavom, jer bez obzira šta Srbija radi, Albanija neće da ostavi ni jednu zapetu od svih zahteva EU i evroatlantske zajednice za Kosovo.

Podvlačeći da su sto odsto na liniji EU i evroatlantske zajednice, dodaje da je ovo trenutak da se glasno osudi ono što se desilo na severu Kosova i ono što je usledilo u Beogradu proglašenjem nacionalnog dana žalosti kojim se veliča posvećenost kriminalne grupe da vrši teror na severu Kosova.