среда, мај 29, 2024

Rama: Ako ne budu oslobođeni kosovski policajci – zahlađenje u odnosima sa Srbijom

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 19. juna 2023. (Beta) – Premijer Albanije Edi Rama upozorio je danas da će doći do “zahlađenja” bilateralnih odnosa sa Srbijom ukoliko Beograd ne oslobodi trojicu uhapšenih kosovskih policajaca.

Televizija Klankosova je prenela da je Rama rekao da je Srbija “kidnapovala” trojicu kosovskih policajaca koji su uhapšeni prošle nedelje kada su ušli na teritoriju centralne Srbije. “Čak i ako su prešli graničnu liniju, oni nisu počinili nikakav zločin. Ovo će biti nedelja povratka leda između nas ako ih Srbija ne pusti”, kazao je albanski premijer.

Upozorio je da će bilateralni odnosi sa Srbijom biti vraćeni “mnogo koraka unazad” ako zvanični Beograd ne oslobodi kosovske policajce. Albanski premijer je ocenio da će se stanje na severu Kosova dodatno pogoršati ako premijer Kosova Aljbin Kurti bude “istrajavao protiv zahteva saveznika” za deeskalaciju.

“S druge strane, ako ne dođe do deeskalacije, veliki gubitnik će biti Kosovo – jer Srbija možda neće moći da živi bez ponovne izolacije! Bojim se da što više Aljbin bude insistirao na protivljenju saveznicima, situacija može da se pogorša, ponovo vraćajući Kforu zaduženje za posao”, naveo je Rama.