недеља, мај 19, 2024

Putin upozorava Zapad da je sukob Rusije i NATO korak od trećeg svetskog rata

Slične objave

Podeli

MOSKVA, 18. marta 2024. (Beta-AP) – Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas Zapad da bi direktan sukob između Rusije i NATO-a na čelu sa SAD značio da je planeta na korak od trećeg svetskog rata, ali da malo ko želi takav scenario.

Rat u Ukrajini izazvao je najdublju krizu u odnosima Moskve i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine, piše Rojters. Putin, iako često upozorava na rizik od nuklearnog rata, kaže da nikada nije osetio potrebu da koristi nuklearno oružje u Ukrajini.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je prošlog meseca da ne može da isključi raspoređivanje kopnene vojske u Ukrajini u budućnosti. Mnoge zapadne zemlje distancirale od tog stava, a pojedine, posebno u istočnoj Evropi, izrazile podršku.

Na pitanje Rojtersa da prokomentariše Makronovu izjavu i rizik od sukoba Rusije i NATO, Putin je šaljivo odgovorio da je “sve moguće u modernom svetu”. “Svima je jasno da će to biti na korak od trećeg svetskog rata u punom obimu. Mislim da je malo ko zainteresovan za ovo”, rekao je Putin novinarima nakon pobede na predsedničkim izborima.