среда, април 17, 2024

Putin: Rusija spremna na pregovore

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 25. decembra 2022. (Beta) – Rusija je spremna na pregovore sa svim stranama uključenim u rat u Ukrajini, ali Kijev i Zapad su ih odbili, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu emitovanom danas.

Kako piše Rojters, stav Kremlja je da će se boriti dok se ne ostvare svi njegovi ciljevi, a Kijev navodi da neće odstupiti dok svaki ruski vojnik ne bude proteran s teritorije Ukrajine, uključujući Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine. “Spremni smo da pregovaramo sa svima koji su uključeni o prihvatljivim rešenjima, ali to je na njima – nismo mi ti koji odbijaju da pregovaraju, već oni”, rekao je Putin u intervjuu na državnoj televiziji Rusija jedan.

Putin je rekao da je Rusija postupila ispravno u Ukrajini jer Zapad, predvođen SAD, pokušava da raskomada Rusiju. Vašington poriče da ima takav plan protiv Rusije.

“Verujem da postupamo u pravom smeru, branimo naše nacionalne interese, interese naših građana, našeg naroda. I nemamo drugog izbora osim da zaštitimo naše građane”, rekao je Putin.

Upitan da li se geopolitički sukob sa Zapadom približava opasnom nivou, Putin je rekao da ne smatra da je “toliko opasno”.

Putin je rekao da je Zapad počeo sukob u Ukrajini svrgavanjem proruskog predsednika protestima 2014. na Trgu Majdan, u Kijevu. Poosle protesta na Majdanu Rusija je anektirala Krim. “Zapravo, ovde je fundamentalna stvar politika naših geopolitičkih protivnika koja imaju cilj da raskomadaju Rusiju, istorijsku Rusiju”, rekao je Putin. On je sadašnji rat koji se u Rusiji zvanično naziva “specijalna operacija u Ukrajini”, ocenio kao prelomni trenutak jer se Moskva konačno suprotstavila zapadnom bloku za koji kaže da još od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine pokušava da uništi Rusiju.