уторак, јул 16, 2024

Putin: Rusija nema veze sa migrantskom krizom na granici Poljske i Belorusije

Slične objave

Podeli

MOSKVA, 13. novembra 2021. (Beta-AFP) – Ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je danas svaku odgovornost za tekuću migrantsku krizu na granici izmedju Belorusije i Poljske, gde se danima nalazi nekoliko hiljada migranata.

“Želim da to svi znaju. Mi nemamo ništa s tim”, rekao je Putin u intervjuu kanalu Vesti, pošto ga je nekoliko zapadnih zvaničnika optužilo da je sa Belorusijom organizovao slanje migranata na granicu.

Zapadne zemlje optužuju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao kontinuirani dolazak migranata na granicu sa Poljskom, članicom Evropske unije (EU), kao odgovor na sankcije koje je EU uvela Belorusiji zbog represije nad učesnicima protesta opozicije.

Lukašenko za sada može da računa na podršku svog glavnog saveznika, ruskog predsednika, dok su SAD u petak uveče izrazile veliku zabrinutost zbog situacije na granici.

Putin je u istom intervjuu ocenio kao “ozbiljan izazov” za Rusiju vojne vežbe SAD i NATO-a na Crnom moru. “SAD i njeni saveznici NATO-a izvode neplanirane vežbe u Crnom moru. Ne samo da imaju prilično jaku pomorsku grupu, već i stratešku avijaciju. To je ozbiljan izazov za nas”, rekao je Putin.