петак, април 12, 2024

Putin: Prigožin odbio da se pridruži ruskoj vojsci

Slične objave

Podeli

BEOGRAD/MOSKVA, 14. jula 2023. (Beta) – Šef ruske plaćeničke oružane grupe Vagner Jevgenij Prigožin odbio je ponudu da se njegovi borci pridruže ruskoj vojsci, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

Putin je rekao da je veliki broj komandanata ruske vojske podržao plan da tim ljudstvom komanduje Prigožin što je predloženo na  zajedničkom sastanku u Moskvi 29. juna, piše Bi-Bi-Si. Međutim Prigožin je na predlog odgovorio da se “njegovi momci ne slažu s takvom odlukom”, iako Putin navodi da su “mnogi Vagnerovi oficiri klimali glavom” dok je na sastanku govorio o predlogu.

Pripadnici “Vagnera” sada obučavaju vojnike u Belorusiji, gde su od okončanja pobune protiv ruskih snaga 24. juna, saopštilo je danas u Minsku Ministarstvo odbrane, prenosi Rojters. Ministarstvo je objavilo video koji navodno prikazuje vagnerovce kako obučavaju beloruske vojnike na vojnom poligonu u blizini grada Osipoviči, 90 kilometara jugoistočno od glavnog grada Minska.

Tokom junske pobune, trupe “Vagnera” su na nekoliko sati zauzele ruski vojni štab u južnoj Rusiji i putovale nekoliko stotina kilometara ka Moskvi. Pobuna je okončana sporazumom koji je predviđao odlazak Prigožina u Belorusiju.