петак, јул 19, 2024

PSG: Vučić – snishodljivi lider

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 8. maja 2024. – Poseta Predsednika Kine Si Đinpinga Beogradu pokazala je iznova prirodu režima Aleksandra Vučića koji je učinio sve da se prilikom ovog važnog diplomatskog događaja prikaže snishodljivim liderom, a Srbiju ulaznom lukom Evrope za kineske proizvode, zaključuje Pokret slobodnih građana.

Dok predsednik Srbije govori o čeličnom prijateljstvu sa Kinom i uspešnoj saradnji na više polja, zaboravlja da je pre samo mesec dana isto tako čelično prijateljstvo promovisao sa Francuskom, a ranije tokom svog mandata i sa Nemačkom, Rusijom, SAD, Španijom, Ujedinjenim arapskim emiratima i praktično svim državama na svetu koje imaju odnose sa Srbijom. On to javnosti Srbije predstavlja kao snagu svoje spoljne politike, dok je suštinski naša država nikad usamljenija i izolovanija upravo zbog nedostatka strategije u vođenju države.

Ni jednoj zemlji na svetu ne treba saveznik za koga ne zna da li može da se osloni u kritičnim situacijama. Umesto toga Srbija služi za sitan kusur i mesto gde će se otvarati fabrike poluproizvoda, slabo plaćenih radnika bez bilo kakvih prava, u kojoj inspekcije žmure na zagađenje životne sredine dok obaramo rekorde u tome, a u čemu upravo prednjače kompanije iz Kine.

Si Đinping će se vratiti u Kinu sa nekoliko desetina potpisanih memoranduma, od kojih su većina potpuno beznačajni i služe samo za fotografisanje, prodatih desetak vozova i poslova za svoje kompanije, dok će Srbija ostati zarobljena u imaginaciji svog predsednika da je on lično otvorio vrata Kini u Evropi. Aleksandar Vučić je oduvek svoje imaginacije nazivao vizijama, pa tako ne vidi da i ta Kina u Srbiji gradi fabrike guma, kupuje rudnik bakra i železaru, dok je na primer u Slovačkoj pokrenula fabriku računara Lenovo najviše tehnologije, sa platama zaposlenih od nekoliko hiljada evra.

Pokret slobodnih građana smatra da bi Srbija i za Kinu bila mnogo pouzdaniji partner da je kao Slovačka članica Evropske unije, da ima ravnopravni pristup svim tržištima i da učestvuje na svim forumima gde se donose ključne odluke za Evropu. Dok je na čelu Srbije Aleksandar Vučić Srbija se neće pomaći ni u jednom pravcu i od diplomatskih uspeha ostaće nam samo protokol i memorandumi, navodi PSG u saopštenju za javnost.

D. B.