четвртак, април 18, 2024

Prva grupa ukrajinskih vojnika završila američku obuku u Nemačkoj

Slične objave

Podeli

VAŠINGTON, 17. februara 2023. (Beta) – Prva grupa od 635 ukrajinskih vojnika završila je obuku koju su obezbedile Sjedinjene Države, uz učešće u velikim manevrima, što bi moglo da pomogne Ukrajini u predstojećim operacijama protiv Rusije, saopštio je Pentagon u petak.

“Ove nedelje prvi ukrajinski bataljon je završio obuku s kombinovanim naoružanjem uz (oklopni pešadijski transporter) M2 Bredli” u američkoj bazi u Nemačkoj, saopštio je portparol Pentagona, general Pit Rajder.

Sjedinjene Države su pristale da više od 100 vozila “Bredli” – oklopnih pešadijskih transportera, naoružanih topovima od 25 milimetara i lanserom protivtenkovskih raketa, daju Ukrajini dok se očekuje da će ona pokrenuti kontraofanzivu protiv ruskih trupa u narednih nekoliko meseci.

“Pet nedelja obuke završilo je 635 Ukrajinaca, a obuka je uključivala osnovne vojničke zadatke kao što je gađanje, ali i medicinsku obuku”, rekao je general Rajder. Mehanizovani bataljon i artiljerijski bataljon počeli su obuku pre dve nedelje, a očekuje se da još dva bataljona počnu obuku sledeće nedelje.

Sjedinjene Države koje su već obučile ukrajinske vojnike o upotrebi različitog naoružanja obećanog Kijevu, najavile su krajem prošle godine proširenje programa obuke. Ta obuka nije nova: ranije je bila u Ukrajini, ali je prekinuta pošto je Rusija napala tu zemlju u februaru 2022.