четвртак, април 18, 2024

Protest ‘Srbija protiv nasilja’: Tražimo istinu o Kosovu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 7. oktobra 2023. – Sa večerašnjeg protesta “Srbija protiv nasilja” ispred Skupštine Srbije građani su pozvani da u utorak, 10. oktobra dođu pred Vladu Srbije na protest zbog nedavnog privođenja ekoloških aktivista koji su se protivili početku gradnje vidikovca na Kablaru.

“Bićemo ispred zgrade vlade osam sati, koliko su mene i dvoje aktivista držali u pritvoru jer smo protestovali zato što (premijerka) Ana Brnabić želi da ukrade još novaca i poseče šumu”, rekao je ekološki aktivista Miloš Kuvekalović. On je naveo da protest organizuje Savez ekoloških organizacija Srbije, i najavio da će ekološki aktivisti doći na taj protest iz brojnih gradova.

Poslanik Narodnog pokreta Srbije Borislav Novaković je u obraćanju prisutnima rekao da Novim Sadom, čiji je gradonačelnik nekada bio, sada “upravlja Andrej Vučić i kriminalna organizacija kojom orkestrira Zvonko Veselinović“. Ocenio je i da 50 odsto građana živi na ivici egzistencije, što je prema njegovim rečima, još jedan razlog zašto ova vlast mora da ode.

Lider Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je da opozicija traži “da se ponište privatizacije poljoprivrednog zemljišta, i da javni izvršitelji ne naplaćuju za 3.000 dinara duga 20.000 ili 30.000 dinara svog troška.

Na platou ispred Skupštine Srbije je održan 23. po redu protest “Srbija protiv nasilja”, čiji učesnici su krenuli ‘medijskim trasom’ od sedišta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) do zgrade Radio-televizije Srbije (RTS), i protestnu šetnju završiti kod zgrade Predsedništva Srbije.

Okupljeni su istakli parole “Dolazim do pobjede – proći će i vaše“, “Protiv zlih u vlasti i medijima“, “Kradljivci normalnog života trebaju zakonski da odgovaraju, tražimo istinu o Kosovu“, glasi parola uz nacrtane likove čelnika vlasti u zatvorskoj uniformi, prenosi Beta.

Grupa mladića donela je veliku transparentnost na kome piše “Bojkot Vučićevih izbora – hibridna demokratija hibridni izbori“, koji su reporteru agencije Beta rekli da su iz organizacije “Društveni pokret plamen”. Među zahtjevima protesta su oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilja, ukidanje rijaliti programa, promjena članova Regulatornog tijela za elektronske medije, kao i rukovodstva Radio televizije Srbije.

Traži se i smjena ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina. Povod za proteste protiv nasilja su dva masovna ubistva, koja su se dogodila 3. i 4. maja, u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo 20 osoba.

Radio Slobodna Evropa