уторак, фебруар 27, 2024

Projekcija: CDU znatno ispred AfD na izborima u nemačkoj pokrajini Saksonija-Anhalt

Slične objave

Podeli

Vladajuća nemačka Hrišćansko demokratska unija (CDU) ostvarila je znatno bolji rezultat od očekivanog na izborima u pokrajini Saksonija-Anhalt, ostavivši daleko iza sebe krajnje desnu stranku Alternativa za Nemačku (AfD), pokazuje projekcija rezultata.

Današnje glasanje na izborima za parlament Saksonije-Anhalt smatra se poslednjim velikim testom za nemačke političke stranke pred parlamentarne izbore u septembru.

Prema projekciji televizije ARD, konzervativna CDU kancelarke Angele Merkel, koju vodi Armin Lašet, osvojila je 36,6 odsto glasova na izborima za parlament Saksonije-Anhalt, 6,5 odsto više nego na prethodnom glasanju u toj pokrajini pre pet godina.

Iako su predizborne ankete predvidjale tesnu trku CDU i AfD, ekstremni desničari znatno zaostaju, sa 22 odsto glasova, što je njihov blagi pad u odnosu na izbore 2016. godine.

Članovi AfD u Saksoniji-Anhalt stavljeni su pod temeljan nadzor nemačkih obaveštajnih službi, zbog njihovih veza sa ekstremističkim grupama i sve tvrdjih stavova prethodnih godina.

Ako se projekcija pokaže tačnom, današnji rezultat će biti jak vetar u ledja guverneru Saksonije-Anhalt Rajneru Haselofu iz CDU, pošto će moći da bira izmedju tri moguće koalicije sa manjim strankama.

U prethodnih pet godina Haselof je upravljao pokrajinom u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Nemačke (SPD) i ekološkom strankom Zeleni.

Haselof (67), izrazito popularan u pokrajini sa 2,2 miliona stanovnika, isključio je mogućnost saradnje sa AfD i strankom Levica, nekadašnjim komunistima. Prema projekciji, Levica je danas osvojila 11 odsto glasova, što je njen rekordno nizak broj glasova u Saksoniji-Anhalt.

Lošiji rezultat nego 2016. godine ostvarila je i SPD, koja je dobila 8,4 odsto, dok su Zeleni blago ojačali i došli do šest odsto glasova.

Projekcija pokazuje i da je liberalna, protržišna stranka Slobodne demokrate ovaj put uspela da udje u pokrajinski parlament, sa 6,5 odsto glasova, nakon što je 2016. ostala ispod cenzusa.

Konačni rezultati očekuju se kasno večeras ili sutra, pošto treba prebrojati mnoge glasačke listiće pristigle poštom.

Iako na rezultate izbora u 16 nemačkih pokrajina često utiču lokalna pitanja i odnos gradjana prema regionalnim liderima, oni se vide i kao važan pokazatelj raspoloženja birača na nacionalnom nivou.

Današnja ubedljiva pobeda CDU mogla bi da bude znak da njen novi lider Lašet može da očekuje dobar rezultat na parlamentarnim izborima 26. septembra, posle kojih će Nemačka dobiti novog kancelara jer se Merkel povlači iz politike.

BY LAURENZ GEHRKE