субота, јул 13, 2024

ProGlas: Glasati glavom i hrabrim srcem

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 14. decembra 2023. (Beta) – Završni skup Inicijative ProGlas, kojom se građani pozivaju da glasaju na predstojećim izborima održan je večeras u centru Beograda.

Jedna od pokretača te incijative Tamara Džamonja Ignjatović pozvala je građane da “glasaju glavom i hrabrim srcem”, te izrazila nadu da će u ponedeljak moći da kažu: “Slobodni Beograde, dobro jutro”. Parafrazirajući čuvenu izjavu prvog čoveka na Mesecu, Nila Arsmstronga, ona je dodala da je glasanje na izborima u nedelju 17. decembra, “mali korak za čovečanstvo, ali veliki korak za Beograd, Srbiju i dostajanstvo građana”.

Skup, pod sloganom “Beograde, vrati se sebi”, održan je na Trgu Nikole Pašića koji su u potpunosti ispunili građani, a događaj je moderirao poznati TV komičar Zoran Kesić. On je kazao da Beograd voli “najviše na svetu”, te da ne da da mu neko na izborima 17. decembra “uzme glas”

“Kada voliš nešto najviše na svetu, valjda je normalno da ne daš da ga neko pravi ružnim i ne daš da neko bude nevaljao i bezobrazan… To ‘ne dam’ ima svoje vreme i mesto i zove se izbori 17. decembra”, rekao je Kesić.

Jedan od inicijatora “ProGlasa”, reditelj Srdan Golubović, naveo je da zbir zajedničkih glasova građana može mnogo da promeni na izborima. “Danas nas ima preko 180.000, a počelo je sa nas 14. Želimo da živimo u uređenoj, demokratskoj i sigurnoj zemlji. Ne tražimo previše, to je najmanje što jedna normallna zemlja treba da ponudi svojim građanima”, rekao je Golubović na završnom skupu.

Kao specijalna gošća, okupljenima se obratila i potpisnica inicijative, tužiteljka Bojana Savović, rekavši da se sloboda brani podizanjem glasa i izlaskom na izbore. “Nećemo se povlačiti pred ljudima gorim od nas, koji su spremni na sve. Pozivam sve vas da se probudimo iz kolektivne kome i da se uključimo u svoje živote”, rekla je Savović.

Glumac Nikola Kojo, takođe potpisnik inicijative, ocenio je da da se u državi danas dešava neskriveni kriminal i divljanje mafije kakvo se do sada ovde nikada nije desilo. “Uvedite sistem smenjivosti i neka vam to uđe u naviku. Narod je država i narod je vlast. Nisu svi isti i vi se pitate”, rekao je Kojo.

Jedan od pokretača inicijative, glumac Dragan Bjelogrlić, ocenio je da je Srbija počela da se budi. “Da li se dovoljno probudila videćemo 17. decembra. Ali Beograd se definitivno probudio i rešio da se vrati sebi. Izbori u nedelju su prilika da se mi građani izvinimo Beogradu za desetogodišnje povlačenje”, rekao je Bjelogrlić.

On je pozvao građane na izbore 17. decembra uz poruku “da nam se ovo zlo više nikad ne desi”.