четвртак, април 18, 2024

Procurili dokumenti o američkim špijunskim aktivnostima

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 10. aprila 2023. (Beta) – Poverljivi dokumenti obaveštajnih službi SAD koji su dospeli na društvene mreže pokazali su da su američki špijuni prodrli duboko u ruske obaveštajne i bezbednosne sisteme, ali da takođe špijuniraju i prijateljske i savezničke zemlje.

Dokumenti pružaju uvid u američke procene stanja na bojnom polju u Ukrajini i potrebe Kijeva za pokretanje kontraofanzive radi oslobađanja teritorija koje je Rusija okupirala, mada su neki od materijala objavljeni na internetu izmenjeni kako bi se preuveličali ukrajinski a smanjili ruski gubici, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Američki zvaničnici i njihovi saveznici u drugim zemljama pokušavaju da ustanove kako su desetine poverljivih obaveštajnih dokumenata završile na internetu, piše Vašington post, ukazujući da je nivo detalja kojim se opisuje kako su SAD podjednako špijunirale prijateljske i neprijateljske zemlje izazvao i čuđenje i gnev.

Dokumenti, za koje se čini da su barem delimično došli iz Pentagona i koji su označeni kao strogo poverljivi, nude taktičke informacije o ratu u Ukrajini, uključujući borbene kapacitete te zemlje, kao i analize američkih obaveštajnih agencija o Rusiji i nekoliko drugih zemalja, na osnovu informacija prikupljenih iz poverljivih izvora.

Čini se da su mnogi od procurilih dokumenata bili pripremljeni tokom zime za načelnika Združenog štaba oružanih snaga SAD Marka Milija i druge visoke vojne zvaničnike, ali su bili dostupni i drugim američkim zvaničnicima s posebnim bezbednosnim dozvolama.

Fotografije najmanje nekoliko desetina stranica strogo poverljivih dokumenata objavljene su 28. februara i 2. marta na platformi za razmenu poruka Diskord koja je popularna među gejmerima. Zvaničnici su, međutim, saznali da su dokumenti na javnim serverima tek kad je Njujork tajms prvi izvestio o tome u četvrtak, 6. aprila, pošto su dan ranije prvo bili objavljeni na formu Forčen da bi odatle stigli do Tvitera i Telegrama.

Dokumenti se pre svega odnose na rat u Ukrajini i pokazuju kako SAD procenjuje stanje sukoba i kako se on razvija, navodi Vašington post, ukazujući da takve analize utiču na odluke administracije predsednika Džoa Bajdena, između ostalog i kakvo oružje da pošalje Ukrajini i kako da odgovori na rusku strategiju na bojnom polju.

Procureli dokumenti Pentagona otkrivaju koliko su SAD duboko prodrle u ruske bezbednosne i obaveštajne službe, što omogućava Vašingtonu da upozori Ukrajinu na planirane napade i proceni snage ruske ratne mašinerije, ističe Njujork tajms.

Dokumenti predstavljaju kako se ruska vojska muči u ratu u Ukrajini i duboko kompromitovan vojni aparat Moskve; sadrže svakodnevna upozorenja američkim obaveštajnim agencijama o vremenu i konkretnim ciljevima ruskih napada, što je omogućilo SAD da prenesu Ukrajini ključne informacije o tome kako da se odbrani.

Curenje otkriva i američku procenu ukrajinske vojske koja je takođe u teškom stanju bez dovoljno protivvazdušne municije, kao i kakve su dobitke ruske trupe ostvarile kod grada Bahmut. Izgleda da obaveštajni izveštaji ukazuju na to da SAD takođe špijuniraju najviše ukrajinske vojne i političke lidere, što, kako navodi list, odražava probleme Vašingtona da dobije jasan uvid u ukrajinske borbene strategije.

Čini se, ističe list, da ti materijali pokazuju ono što obaveštajni zvaničnici odavno priznaju – da SAD imaju jasniju sliku ruskih vojnih operacija nego ukrajinskih planova.

Ipak, curenje dokumenata moglo bi ugrozi ukrajinske ratne napore otkrivanjem o kojim ruskim agencije SAD znaju najviše. Sadašnji i bivši zvaničnici kažu da je prerano da se zna kolika je šteta, ali dodaju da bi na stanje na bojnom polju u Ukrajini moglo da utiče ako bi Rusija bila u stanju da utvrdi kako su SAD prikupljale svoje informacije i spreči to u budućnosti.

Pentagon i američko Ministarstvo pravde pokrenuli su istrage kako su se desetine fotografija koje navodno prikazuju strogo poverljiva dokumenta o ratu u Ukrajini i drugim međunarodnim pitanjima pojavile na internetu, ukazuje Volstrit džurnal.

Istrage o ovakvim curenjima obično počinju utvrđivanjem ko je imao pristup dokumentima, što bi, kako navodi list, u ovom slučaju moglo biti teško, jer je moguće da stotine vladinih službenika imaju bezbednosne dozvole da vide taj materijal.

Čini se da dokumenti takođe uključuju obaveštajne podatke o unutrašnjim pitanjima u raznim zemljama, uključujući Izrael, Južnu Koreju i Veliku Britaniju, dok zvaničnici kažu da će curenje verovatno uticati na nacionalnu bezbednost SAD.

Volstrit džurnal navodi i da nije nezavisno mogao da potvrdi autentičnost dokumenata, ali da oni sadrže dovoljno detalja koja im daju kredibilitet. Odbrambeni zvaničnici, s druge strane, kažu da bi neki od dokumenata mogli biti autentični, ali da se čini da su neki i izmenjeni.

Iako dokumenti ne iznose konkretne detalje o ukrajinskim planovima, oni pružaju uvid u ono što Vašington veruje da će Ukrajini biti potrebno da povrati teritoriju koju trenutno zauzima Rusija kada počne kontraofanzivu krajem aprila ili u maju, piše Fajnenšl tajms.

Britanski list navodi da su mu američki zvaničnici potvrdili da su dokumenti delimično autentični i da su poverljivi, ali su naveli da je makar jedan od njih izmenjen.

Očigledno falsifikovani dokument koji je objavljen na društvenim mrežama navodi da je poginulih ruskih vojnika u borbama između 16.000 i 17.500, dok je broj poginulih ukrajinskih vojnika oko 71.500. Original tog dokumenta, koji je takođe procurio na internetu, pokazuje da je na ruskoj strani poginulo između 35.500 i 43.500 vojnika, a na ukrajinskoj između 16.000 i 17.500.

SAD su ranije procenile da je od početka invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. oko 200.000 ruskih vojnika ranjeno ili ubijeno, a ukrajinskih oko 100.000. Takođe, dodaje Fajnenšel tajms, izgleda da su slično preokrenuti i gubici vojnih aviona dve zemlje.

Za dokumente koji prikazuju broj snaga koje Ukrajina priprema za kontraofanzivu, jedan zapadni odbrambeni savetnik koji radi s ukrajinskom vojskom rekao je da izgledaju stvarno, ali da većina informacija nije osetljiva i da se do njih nekako moglo doći.

Dokumenti “ne govore gde bi i kada bi mogao da se dogodi ukrajinski kontranapad”, niti sadrže informacije o mobilnim komandnim jedinicama, rekao je taj zvaničnik, dodajući da je samo curenje “sramnije od svega”.