четвртак, јул 25, 2024

Predsednica Kosova: Bojkot Srpske liste – po nalogu Vučića

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 9. aprila 2024. (Beta) – Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da je poziv za bojkot glasanja za smenu gradonačelnika četiri opština na severu Kosova, od strane Srpske liste, došao po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Osmani je rekla da je Vučić na sastancima na kojima su bili i francuski predsednik Emanul Makron i nemački kancelar Olaf Šolc izjavio da neće vršiti “nezakonit pritisak” na lokalno stanovništvo, u vezi sa glasanjem za smenu albanskih gradonačelnika u tim opštinama.

“Nažalost, i ovoga puta Vučić nije održao reč, čak ni datu na sastancima na kojima su bili kancelar Šolc i predsednik Makron, ali i na drugim sastancima na kojima je garantovao da neće vršiti nezakonit pritisak na Srbe”, rekla je ona. Osmani je na Košarama, “na godišnjicu proboja fronta od strane pripadnika bivše OVK pre 25 godina” rekla da je Kosovo posvećeno nastavku zaštite prava svih svojih građana, bez razlike.

Zalažemo se za to da Srbi koji žive na Kosovu koriste sva prava koja su im data Ustavom (Kosova), ali nažalost neki od njih dozvoljavaju da budu taoci Vučića“, kazala je Osmani.

Predsednica Kosova je kazala i da Vučić “nema pravo da se meša u izbore na Kosovu”.

“Posebno želim da pozovem međunarodnu zajednicu, naše saveznike, da se veoma glasno suprotstave ovom nezakonitom pritisku na Srbe koji žive na Kosovu i da kazne Vučića jer nema pravo da se meša u izborne procese na Kosovu”, rekla je ona.

Upitana o optužbama Srpske liste da kosovske institucije vrše pritisak na srpsku zajednicu, Osmani je rekla da su to “lažne optužbe kojima se želi prikriti nezakonit pritisak koji Vučić vrši preko Srpske liste na Kosovu”.