среда, мај 29, 2024

Poslanici Skupštine Srbije o izmeni zakona o policiji, Kosovu, litijumu i popisu stanovništva

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 22. decembra 2022. (Beta) – Trajanje danas započete sednice Skupštine Srbije produženo je na posle 18 časova, a u prvom delu sednice, poslanici su raspravljali o nacrtu Predloga zakona o unutrašnjim poslovima, Kosovu i Metohiji, iskopavanju litijuma i popisu stanovništva.

Poslanik grupe “Ne davimo Beograd”, Radomir Lazović kazao je da bi novi Zakon o unutrašnjim poslovima vodio stvaranju “prave partijske policije” i da bi se njime policiji dala ogromna protivustavna ovlašćenja.

“SNS (Srpska napredna stranka) moći će da prati svaki vaš korak” kazao je Lazović i pitao da li je Vlada Srbije koristila softver “Predator”, koji je korišćen u Poljskoj, Mađarskoj, Španiji, Grčkoj i na Kipru za prisluškivanje opozicionih političara, novinara i poslovnih ljudi, jer je važno da se zna da li se to radi i u Srbiji.

Takođe je pomenuo da Narodna inicijativa o zabrani iskopavanja litijuma i bora, koju je ta grupa dala građanima na potpisivanje, nije stigla do Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. “Nakon predaje ona bi trebala da ide na proveru Odboru (Skupštine za ustavna pitanja i zakonodavstvo) i resornom ministarstvu. Uspeo sam da utvrdim da do Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave ona nikada nije stigla iz Skupštine… Hajde da utvdimo gde je nestalo 38.000 potpisa? Gde su te kutije?”, pitao je Lazović.

Poslanica Pokreta Dveri, Radmila Vasić, pozvala je javnost da se ponovo usprotivi nacrtu Predloga Zakona o unutrašnjim poslovima ako ne želi da živi u policijskoj državi u kojoj će svaki gradjanin biti pod nadzorom. “Ko je autor zakona o policiji koji predvijda još veću politizaciju policije, razvlašćenje direktora policije i Sektora unutrašnje kontrole u korist veće vlasti ministra, posebne privilegije za policijske doušnike, kao u vreme komunizma?”, pitala je poslanica. Pitala je i da li će Vlada Srbije tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog krize na Kosovu i sednicu Skupštine Srbije o tome.

Poslanik Demokratske stranke, Nebojša Novaković, ocenio je da su prvi podaci s nedavnog popisa stanovništva “katastrofalni” i da je su priređeni “po nalogu predsednika Srbije”.

“Upozoravam gradjane da su katastrofalni podaci s popisa stanovništva zapravo barem duplo gori, ali su oni (zasad objavljeni prvi podaci s popisa), rukovodeći se spornim metodološkim mahinacijama, zapravo omogućili da se rezultati saopšte na način koji najviše odgovara predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću”, smatra Novaković.