среда, јул 24, 2024

Poruke iz Gornjih Nedeljica

Slične objave

Podeli

Piše: Boško Jakšić

Gornje Nedeljice su prošle nedelje bile prestonica ekološke, političke, medijske i marketinške Srbije, a poruke poslate iz doline Jadra i sa blokada saobraćajnica širom zemlje postavile su vlast pred jedan od najozbilnijih testova poslednjih godina.

Za mnoge iznenađujuće, predsednik je u ključnom času shvatio da je vrag odneo šalu. Deo odgovornosti primio je na sebe, glavninu kritike , “blaže nego što zaslužuju”, prebacio na neimenovane ministre i “nemar i aljkavost” službenika Vlade, a onda najavio: Široku javnu debatu oko toga da li je rudnik litijuma uopšte potreban. Zakon o eksproprijaciji vraća se Skupštini u na temeljnu javnu raspravu. Potpisani Zakon o referendumu očekuju hitne izmene i dopune kojim bi se ukinule predviđene takse a rok za ponavljanje referenduma produžio sa dve na četiri godine.

Prvi put posle mnogo godina vlast je ozbiljno shvatila vox populi. Srbija je danas za jotu bolja nego što je bila pre nedelju dana. Iako su promene donete u iznudi, stvaraju se uslovi za uređeniju i demokratskiju zemlju u kojoj će građani znati da njihov glas nešto znači.

Izbegavao bih termine pobednici i poraženi koji dodatno dele zemlju. Oštro podeljena Srbija potvrđuje najkošmarnije snove. Ako je bila nečija pobeda, onda ona ne pripada stranačkim biračima, već narodu. Odluka da se revidiraju neku stavovi za dobrobit zemlje je za pohvalu, tim više što potiče od predsednika kome ne nedostaje autoritarnost. No, nije vreme za čestitke, jer će se u zemlji opšteg nepoverenja konačni sudovi doneti tek kada se sva sporna pitanja formalno razreše.

Nije kraj. Tek je početak. Ljudi bi trebalo da se paze političara “u opsesivnoj potrazi za popularnošću, u želji za vidljivošću, u naletu nerealnih obećanja”, rekao je nedavno papa Franja u kolevki demokratije, Atini.

Sve što se događalo u i oko Gornjih Nedeljica jeste opomena vlastima da gnev ne mogu da suzbiju i da moraju da slušaju glas naroda.

I opomena opoziciji da ne srlja u maksimalizam, šireći listu zahteva po principu sad ili nikad, sve ili ništa.

(Autor je dugogodišnji spoljnopolitički komentator Politike i predsednik Političkog saveta Građanskog demokratskog foruma)