субота, јун 22, 2024

Kosovo neće pregovarati sa Srbijom o Gazivodama

Slične objave

Podeli

PRŠTINA, 10. decembra 2021. – Kosovski ministar za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Ljiburn Aljiu izjavio je da Kosovo neće pregovarati sa Srbijom u vezi sa jezerom Gazivode i da je greška prihvatiti razgovor o tome.

„To je kapacitet države Kosovo i vlasništvo Kosova, zašto o tome treba da se razgovara i zašto bismo mi o tome pričali? Greška je pristati da se govori o Gazivodama koje su osnovni resurs“, rekao je Aljiu za kosovske medije, prenosi portal Kosovo-online.

Sjedinjene Američke Države su u junu poslale vladama Kosova i Srbije Studiju izvodljivosti o upravljanju vodama jezera Gazivode čime je ispunjena jedna od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma postignutog 4. septembra 2020. godine.

Preporuke koje je dalo Odeljenje za energetiku SAD odnose se na nadogradnju vodne infrastrukture, formiranje komisije ili odbora za reku Ibar koja bi podržala diskusiju dveju strana o mogućnostima upravljanja vodnim resursima, primenu Sistema za merenje, praćenje i kontrolu sistema Gazivoda, kao i na poboljšanje predvidljivosti vodosnabdevanja.

(Danas)