субота, јул 20, 2024

Popov: Obeležavanje Dana RS je ponižavanje žrtava ratnih zločina

Slične objave

Podeli

NOVI SAD, 9. januara 2024. (Beta) – Direktor Centra za regionalizam i kopredsednik Saveta Igmanske inicijative Aleksandar Popov ocenio je danas da je proslava Dana Republike Srpska (RS) zapravo “ponižavanje porodica žrtava” ratnih zločina koji su počinjeni u BiH tokom devedesetih godina 20. veka.

“Samim tim što se obeležava taj dan, to je strašno ponižavanje porodica žrtava. Kao da je neko pljunuo na njihove grobove”, rekao je Popov agenciji Beta. On je dodao da u tom ponižavanju svojom podrškom proslavi Dana RS doprinosi i zvanični Beograd, kao i Srpska pravoslavna crkva, koji svaki put idu “stepenicu više u teranju inata prema Zapadu”.

“Na taj način, oni jasno idu u prilog onima koji bi poželeli da se na Balkanu opet stvori novo krizno žarište”, ocenio je Popov i dodao da je to “korak dalje u operacionalizaciji opasne ideje srpskog sveta”. Čudi ga, kako je dodao, ponašanje Zapada u Bosni i Hercegovini, jer “decenijama” dozvoljava da se urušava državnost te zemlje.

A sada misle da su nešto uradili tako što su avionima juče preleteli Banjaluku. Mi smo, kao Igmanska inicijativa, predlagali da se održi Dejton 2 da bi se od BiH stvorila funkcionalna država kao servis svih građana. Sada ne postoji atmosfera za to i da stvar bude gora – svetska pažnja je skrenuta na rat u Ukrajini i na rat Izraela i Hamasa“, naveo je Popov.

On je rekao da nedavni napadi na Bošnjake koji su se vratili u Srebrenicu i Vlasenicu, mesta gde su tokom rata u Bosni i Hercegovini počinjeni genocid, odnosno ratni zločini, “veoma opasne stvari, koje ne slute na dobro”. Popov je ocenio da, uz srpsku krsnu slavu kao nematerijalno kulturno nasleđe, “srpski inat treba da se uknjiži kao ‘nekulturno nasleđe’, jer uvek ide u korist štete Srba”, o čemu svedoče i događaji oko obeležavanja Dana RS.