субота, јул 20, 2024

Počeo samit Zapadnog Balkana i EU u Skoplju

Slične objave

Podeli

SKOPLJE, 22. januara 2024. (Beta) – Lideri zapadnog Balkana okupili su se danas u Skoplju na sastanku sa Evropskom unijom (EU) o Planu rasta za zapadni Balkan koji previđa šest milijardi evra pomoći i kredita za ubrzanje socijalnog i ekonomskog približavanja regiona Uniji.

Na sastanku učestvuju makedonski premijer Dimitar Kovačevski koji je i domaćin skupa,  predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Crne Gore Milojko Spajić, Albanije Edi Rama i Kosova Aljbin Kurti, i ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić.

Na sastanku su i generalni direktor Direktorata EK za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O’Brajan, kao i predstavnici Saveta za regionalnu saradnju, CEFTA, Investicionog foruma komora Zapadnog Balkana, USAID.

Rama: Ostavimo se istorije i politike

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Skoplju da države regiona zapadni Balkan treba da stave potrebe svojih građana na prvo mesto i ostave politiku i istoriju po strani, kako bi iskoristili priliku da pristupe jedinstvenom tržištu Evropske unije.

“Ovde smo da zajedno sa američkim i evropskim predstavnicima razgovaramo o glavnim koracima koje treba da preduzmemo koji će nas dovesti bliže Evropskoj uniji”, rekao je Rama.

Rama je rekao da je razgovarano o Planu rasta i o “mogućnost koju su do sada imale samo države članice EU a to je pristup jedinstvenom tržištu”. “Ovo je velika promena i prilika koju ne smemo da propustimo te je važno da šest balkanskih država stave potrebe svojih građana na prvo mesto i ostave politiku i istoriju po strani”, rekao je Rama.

O’Brajan: Zajedno ka Uniji

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajan izjavio je da su se sve države regiona Zapadni Balkan danas u Skoplju javno izjasnile da će raditi zajedno kako bi brže postale deo EU.

“Nikada do sada nismo videli plan poput EU Plana rasta za Zapadni Balkan. On ne kaže da se urade reforme koje će biti procenjivane kasnije, on kaže da ukoliko države naprave određene reforme onda će njihove kompanije i stanovnici imati četiri slobode koje ima Evropska unija vrlo brzo”, rekao je O’Brajan.

O’Brajan je u obraćanju uoči sastanka lidera Zapadnog Balkana i EU o Planu rasta za Zapadni Balkan, rekao da će sa predstavnicima država regiona Zapadni Balkan razviti praktične ideje koje će osloboditi ljude da razvijaju svoje ekonomije i praktične načine kako to uraditi.

“Pored svih političkih problema koje države regiona imaju, svaka vlada pristala je i sada se javno izjašnjava da će raditi zajedno kako bi njeni građani postali deo EU brže”, rekao je on.

Vučić: Srbija će dati sve od sebe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Skoplju da će Srbija dati sve od sebe da učini reforme koje su uslov da dobije pristup sredstvima iz Plana Evropske komisije za rast Zapadnog Balkana.

“Mi ćemo dati sve od sebe da te refore učinimo, da dobijemo mogućnostg za pristup tim finansijskim sredstvima što je moguće ranije, zajedno sa svima ostalima. I verujem da samo svi zajedno možemo, radeći po tom planu i po tom pitanju, da napravino veliki napredak”, rekao je Vučić.

On je istakao da veruje da je današnji i sinoćnji sastanak lidera zapadnog Balkana u Skoplju važan za napredak celog regiona. “Razgovarali smo sa evropskim i američkim predstavncima oko plana rasta, nastavićemo danas da razgovaramo. Sa  gospodonok Kopmanom sinoć smo dugo o tome razgovarali, koji su to uslovi, koje su to reforme koje mi treba da preduzmemo da bismo dobili taj novac i da bismo ga na najbolji mogući način iskoristili”, rekao je Vučić.

Kurti: Podrška treba da bude i finansijska

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas u Skoplju da vrednosti Evropske unije (EU) treba da se reformišu na zapadnom Balkanu i da podrška EU treba da bude i finansijska.

Kurti je uoči sastanka lidera zapadnog Balkana i EU o Planu rasta za zapadni Balkana u glavnom gradu Severne Makedonije rekao da je u Evropskoj uniji mesto Kosovu i celom regionu.

“Danas će Republika Kosovo dostaviti spisak reformi o kojima se razgovaralo, dok ćemo narednih dana dostaviti i listu indikativnih projekata. Što se tiče reformi, imamo reformu javne uprave i upravljanja javnim finansijama dok među projektima imamo one za zelenu agendu, digitalizaciju, ulaganja u privatni sektor i sužavanje infrastrukturnog jaza”, rekao je on.

Kurti je napomenuo da ovaj plan ubrzava put Balkana ka EU, nešto što je, prema njemu, “i naš cilj i naša sudbina”. “Plan EU za Zapadni Balkan ima cilj ekonomski rast regiona, ubrzanje odgovarajućih reformi i ulaganja koja mogu unaprediti proces proširenja EU sa ovim zemljama. Vrednost koju je EU izdvojila za ovaj plan, u periodu 2024-2027, iznosi šest milijardi evra”, kazao je on.