среда, мај 22, 2024

Plenković u Kijevu: Vi se borite za slobodu svih nas

Slične objave

Podeli

Predsednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je danas posetio Kijev, održao je zajedničku press konferenciju s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Zelenski je rekao da je ovo izrazito bitan posjet koji pokazuje potporu koju RH pruža Ukrajini. Razgovarali su o nizu pitanja bitnih za Ukrajini. Zahvalio je na potpori Hrvatske, rekavši da je ovo teško vrijeme za Ukrajinu, prenosi HRT.

“Hrvatska zna što znači boriti se za slobodu”

“Hrvatska je članica antiratne koalicije i svi zajedno pokušavamo braniti prava na samoodređenje, slobodan i neovisan život, za cijelu Europu i povratak vladavine prava. Hrvatska zna što znači boriti se za slobodu, prošla je taj rat i zato govorimo istim jezikom, dijelimo iste vrijednosti. Naši su razgovori bili plodonosni, a razgovarali smo o koracima koje treba poduzeti u obrambenom i energetskom sektoru protiv Rusije”, rekao je ukrajinski predsjednik.

“Sankcije treba osnažiti i možemo se nadati da će uroditi plodom i da će Rusija prestati s napadom. Zahvalni smo što je Hrvatska poduprla svih šest paketa sankcija. Nadamo se povratku normalnom životu. Hrvatska ima veliko iskustvo u razminiravanju i nadamo se da će nam pomoći u tome nakon što ruske snage odu. Ruskoj vojsci u cilju je bilo prouzročiti što veća stradanja i patnju”, ustvrdio je Zelenski.

“Morat ćemo uložiti veliki napor kako bismo uspjeli vratiti normalan život svakom građaninu. Hrvatska je izrazila potporu krajini na putu u EU, potpisala je deklaraciju kojom to podupire, u lipnju nastavljamo te napore, za nas je to iznimno važno. Razgovarali smo o svemu što je potrebno kako bismo zaustavili rat, osobito o onome što se događa na području Donbasa”, rekao je Zelenski.

Plenković je zahvalio na pozivu i prilici da razgovaraju u Kijevu. Izrazio je snažnu potporu Hrvatske Ukrajini.

“Divimo se hrabrosti ukrajinskih vojnika”

“Hrvatska pruža pomoć u svakom smislu i u svim područjima i tako planiramo nastaviti, kao zemlja koja uvijek želi biti na strani pravde. Na razini EU Hrvatska je poduprla pakete pomoći i sankcija i zato je moj posjet danas simbolički. Pružamo potporu putu Ukrajine u EU. Želim poslati jasnu poruku: I prije nego sam postao premijerom Hrvatske sudjelovao sam u naporima koje je ukrajinski narod ulagao u to da Ukrajina postane članica EU”, rekao je premijer Andrej Plenković.

“Naša veleposlanica se vratila u Kijev i time šaljemo snažan signal potpore. Naše veleposlanstvo nastavit će normalno raditi. Razgovarali smo o ratnim zonama u Ukrajini i znamo koliko je stanje teško. Nastavit ćemo na razini međunarodne zajednice pružati vam potporu i diviti se otporu koji ste pokazali. Borite se za slobodu svih nas koji dijelimo iste vrijednosti. Na žalost, Hrvatska je bila žrtva agresije početkom 90-ih i imamo puno iskustava koje možemo podijeliti s vama nakon završetka rata – u području razminiranja i mirne reintegracije”, dodao je premijer.

(index.hr)