понедељак, април 22, 2024

Plenković u Banjaluci: Borimo se za BiH kao i za Hrvatsku

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 2. marta 2024. (Beta) – Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Banjaluci da očekuje da će Bosna i Hercegovina ispuniti uslove potrebne da se krajem marta ostvare pregovori o članstvu sa Evropskom unijom (EU).

Plenković je naglasio je da će Hrvatska nastaviti snažno da podržava BiH na njenom evropskom putu, kao i Hrvate koji žive u BiH.

“Mi se borimo za BiH kao da se borimo za Hrvatsku”, rekao je Plenković novinarima u Banjaluci, gde je prisustvovao svečanosti ustoličenja novog banjalučkog biskupa Željka Majića.

Navodeći da je u stalnoj komunikaciji s predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto (HDZ BiH), hrvatski premijer je izrazio uverenje da će BiH tokom marta usvojiti i preostale zakone koji su uslov za otvaranje pregovora krajem meseca, dodavši da sve njegove kolege u državama EU prate i prepoznaju napredak kojega je BiH ostvarila od decembra prošle godine.

Plenković dalje kazao da je u Banjaluku došao da bi pružio podršku novom banjalučkom biskupu Željku Majiću i da bi zahvalio dosadašnjem biskupu Franji Komarici na svemu što je učinio za hrvatski narod na tom prostoru.

“Biskup Komarica prošao je mučenički put hrvatskog naroda i sveštenstva”, ocenio je premijer Hrvatske. Upitan šta se može učiniti da bi se podstakao povratak Hrvata na područje Banjalučke biskupije, u kojoj je ostalo svega oko 30 hiljada katoličkih vernika, Plenković je odgovorio da je najbolji put obezbediti trajnu stabilnost i ubrzati proces evropskih integracija.

“Kako je Hrvatska snažnija, a BiH stabilnija i cela atmosfera okrenuta je ka evropskom putu, verujem da će i brojni Hrvati koji su tu pre živeli sve više dolaziti u svoje predratne domove”, konstatovao je Plenković.

Ustoličenju novog banjalučkog biskupa prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, lider HDZ BiH Dragan Čović i predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto.