четвртак, јул 25, 2024

Petkoviću zabranjen ulaz na Kosovo

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 3. maja 2024. – Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je njenom direktoru Petru Petkoviću vlast u Prištini zabranila da poseti Kosovo i Metohiju za Uskrs.

Petković je, kako se navodi u saopštenju, planirao da za Uskrs prisustvuje ponoćnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani, jutarnjoj službi u manastiru Gračanica, a potom poseti i manastir Draganac.

“Iako je poseta bila isključivo verskog karaktera i obuhvatala isključivo posete manastirima, svetinjama Srpske pravoslavne crkve (SPC), u duhu najvećeg praznika u Srba, bez ikakvih političkih intencija, vlasti u Prištini su bez ikakvog obrazloženja njegovu posetu zabranile”, navodi se u saopštenju.

Kancelarija je navela da kosovski premijer Aljbin Kurti već više od godinu dana brani Petkoviću da poseti Kosovo i Metohiju, navodeći da su te zabrane “bez ikakvog osnova, kao i da predstavljaju direktno kršenje sporazuma o slobodi kretanja i zvaničnim posetama, posebno kada je reč o glavnom pregovaraču srpske strane u dijalogu”.

“Oficir za vezu Beograda poslao je privremenim institucijama u Prištini najavu o poseti direktora Petkovića na vreme i u skladu sa svim važećim dogovorima i sporazumima, ali Priština nastavlja da jednostrano krši sporazume i poništava sve tekovine dijaloga u Briselu”, dodaje se u saopštenju.

M. M.