субота, јул 13, 2024

SafeJournalists: U Srbiji zabeleženo najviše pretnji smrću i fizičkoj bezbednosti novinara

Slične objave

Podeli

SafeJournalists mreža, povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, poziva javnost da podrži novinarke i novinare koji profesionalno obavljaju svoj posao i pruži otpor gušenju medijskih sloboda, jer bez slobodnih medija nema demokratije.

Podsećamo da su novinari izloženi različitim pritiscima, pretnjama pa i kampanjama blaćenja. Oni koji žele da ukinu slobodu mišljenja i izražavanja danas otvoreno pozivaju na linč novinara i svih drugih koji ne misle poput njih. Novinari se dugo suprotstavljaju tome, ali neophodna je široka podrška javnosti i zajednička borba za slobodne medije. Novinari treba da izveštavaju u interesu građana, a da bi svoj posao obavljali profesionalno neophodni su slobodni mediji.

Zato nastavljamo borbu za pravo na informisanje i pozivamo građane da nam se pridruže tako što će podržati slobodno i profesionalno novinarstvo.

Budući da veliki broj pretnji, pa čak i napada na novinare ostaje nekažnjeno, pozivamo institucije da efikasnije reaguju, da zaštite novinare, a sankcionišu nasilnike.

Očigledno je da mnogi nasilnici ostaju van domašaja zakona, pa tako je i ove godine nastvaljen trend pretnji i napada na novinare i medije.

https://public.flourish.studio/visualisation/17810399/

U Severnoj Makedoniji od početka 2024. godine dogodila su se dva slučaja protiv jednog novinara, Furkana Saliua. Jedan je bio fizički napad od strane izvršiteljke, a drugi je privođenje od strane policije i pokretanje krivičnog postupka protiv njega, kako je zabeležilo Udruženje novinara Makedonije

U Albaniji je zabeleženo 7 slučajeva napada na novinare i medije u ovoj godini. Novinar Ardit Hodža napadnut je od strane republičke garde u albanskom parlamentu. Novinar Isa Miziraj dobio je pretnje pute imejla. Pretnje je dobila i novinarka Klodiana Lala. Protiv novnarke Ole Ksame vođena je kampanja klevetanja od strane medija i javnih ličnosti. Premijer Albanije Edi Rama odbio je da odgovori na pitanje novinarke Ambrozie Mete i tom prilikom joj uputio uvredu i pokušao da je dodirne po obrazu. Redakcija Citizen Channel suočila  se sa hakerskim napadima. Premijer Rama je pojedine albanske medije nazvao „kanalizacionim cevima“ u vezi sa istraživačkim programom RAI3.

U Crnoj Gori Sindikat medija Crne Gore registrovao je 9 slučajeva protiv novinara. U pitanju su napadi, pretnje i drugi incidenti. Četiri od strane zvaničnika, tri od političara i jedan od biznismena preko svoje firme, dva slučaja pretnji, jedan napad, jedna krivična prijava od strane drugog medija i jedna prijava policiji za otkrivanje izvora.

Na Kosovu je Udruženje novinara Kosova registrovalo takođe 9 slučajeva napada na novinare i medije. U dva slučaja novinarima je prećeno smrću, novinaru Korabu Redžepiju i redakciji KALLXO. Pored toga bilo je još pet slučajeva pretnji, vođena je kampanja ponižavanja novinarke Sarandi Ramaj i KTV-a. Novinar Lirim Mehmetaj je zastrašivan, kao i novinari medija QIKA, Lajmi. Net. Uvrede i pretnje upućene su i novinaru Loriku Gašiju. Portal Periskopit takođe je dobio pretnje. Dogodio se i jedan fizički napad na novinare portala Lajmi.net.

U Hrvatskoj je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zabeležilo 5 napada na novinare. To su bile dve pretnje novinarima, napad na Radio Rojc iz Pule, a prećeno je i medijima pa i HND-u.

U Bosni i Hercegovini, do kraja aprila ove godine Udruženje BH novinari registrovalo je 12 slučajeva prietnji, napada i drugih bezbednosnih rizika za novinare/ke i medijske profesionalce/ke. Posebno zabrinjava činjenica da je značajan deo pretnji dolazio od javnih zaničnika i osoba na važnim funkcijama u izvršnoj državnoj vlasti. Takođe, onlajn uznemiravanje i govor mržnje i dalje predstavljaju ozbiljnu pretnju slobodi izražavanja i slobodi medija, bez sveobuhvatnih zakonskih mera države za sankcionisanje cyber nasilja.

U Srbiji je zabeleženo najviše pretnji smrću i fizičkoj bezbednosti novinara, ukupno 32 slučaja. Bilo je 3 fizička napada, 1 napad na medije i udurženja i tri slučaja koji se vode kao ostale pretnje. Dakle, Nezavisno udruženje novinara Srbije zabeležilo je 39 slučaja pretnji i napada na novinare od januara do kraja aprila 2024. godine.