среда, април 17, 2024

Petković: Priština odbija da radi na formiranju ZSO i utvrđivanju sudbine nestalih na Kosovu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 23. marta 2023. (Beta) – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je juče da Priština odbija da radi na formiranju Zajednice srpskih opština, kao i da utvrde sudbinu nestalih osoba.

“Nervoza u Prištini zbog ishoda nedavnog sastanka u Ohridu eskalira iz dana u dan i pokazuje da tamošnje političke aktere hvata panika, ne zbog obaveza koje stoje pred Beogradom, već zbog obaveza koje stoje pred Prištinom, a koje je ona do sada drsko odbijala da ispuni. Beograd je svestan činjenice da je utvrđivanje sudbine nestalih pre svega pitanje humanosti, a ne dnevne politike, to znači da smo istražili 23 lokacije u centralnoj Srbiji kako bi se utvrdilo da li na njima eventualno počivaju posmrtni ostaci nestalih lica”, rekao je Petković u saopštenju.

Peković je, povodom izjave predsednika parlamenta privremenih institucija samouprave u Prištini Glauka Konjufce, naveo da bi on trebalo da zna da je Priština istražila samo jednu od lokacija, i da Srbija čeka da se istraži još devet lokacija na Кosovu i Metohiji.