понедељак, април 22, 2024

Pavle Grbović: ODIHR potvrdio da su izbori u Srbiji bili nedemokratski

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 28. februar 2024. -“Najvažnija stvar koju smo dobili ODIHR-ovim izveštajem jeste potvrda da je svim evropskim institucijama jasno da se izbori u Srbiji od 17. decembra ne mogu smatrati fer i slobodnim i da je tako nešto nedopustivo za bilo koju članicu ili zemlju kandidata za Evropsku uniju, a da se bilo koji naredni izbori, bilo ponovljeni beogradski, ili redovni lokalni, moraju održati u bitno drugačijoj atmosferi.” rekao je predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović u uključenju u emisijiu Newsnight tv N1 iz Brisela gde je deo delegacije Srbije protiv nasilja koja razgovara sa zvaničnicima Evropske unije.

Grbović je dodao da je jasno da Srbija i njene institucije nemaju kapacitet: “Oni koji su učestvovali u krađi izbora treba sami sebe da kazne, pa nakon što okaju svoje grehe, treba da sprovedu i implementiraju preporuke ODIHR i obezbede fer i slobodne izbore. Mislim da to nije realno, i da je zbog toga potrebno da opozicija i civilni sektor imaju realna izvršna ovlašćenja kod pripreme narednih izbora, naročito kod svih pitanja vezanih za birački spisak.”

“Ono na šta smo ukazali u svim evropskim institucijama jeste da je pored pune ODIHR misije, potrebno organizovati i jednu drugačiju međunarodnu misiju koja bi se bavila onim segmentima izbora koje ODIHR ne obuhvata, pre svega posmatranjem migracija birača pred raspisivanje izbora.” istakao je Pavle Grbović

Grbović je nastavio: “Ključna stvar koja se desila je da je ono što smi mi nazvali “međunarodna istraga”, a što je suštinski sistem mera kojima će Srbija utvrditi šta se sve dogodilo 17. decembra i na osnovu tih nalaza poboljšati izborne uslove za buduće izbore, već započela. To možemo da vidimo po tome što su svi sagovornici s kojima smo se mi sreli iz evropskih institucija bili u potpunosti upoznati sa onim što se dešava u Srbiji i svim detaljima izbornih prevara i svim mehanizmima koje su koristili.”

“Preostalo je da se nakon izveštaja ODIHR pronađe mehanizam u skladu sa nadležnostima različitih evropskih institucija koji bi mogao na najefikasniji način da omogući da naredni izbori prođu u iole demokratskoj atmosferi.” zaključio je Pavle Grbović, navodi se u saopštenju za javnost PSG.

D. B.