петак, јул 12, 2024

Patrijarh Porfrije: Sabrali smo se za mir među svim ljudima i narodima

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 8. juna 2024. (Beta) – Poglavar Srpska pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije poručio je na danas, u hramu Svetog Save u Beogradu, da su se na molebanu “sabrali da se pomole Bogu za jedinstvo duhovno, sabornost našeg naroda, kao i za mir među svim ljudima i svim narodima“.

“Sabiramo se da bismo darove koje smo dobili od Boga upotrebili za dobro u slavu Božiju zbog svega i za sve. Rečju, ne sabiramo se protiv bilo koga, nego se sabiramo za – za dobro najpre svoje, ali i svih koji žive sa nama i oko nas. Svaki drugi cilj i sadržaj sabiranja nije naš, i neće i ne može biti blagosloven”, rekao je patrijarh Porfitije, tokom molebna za Srbiju i Republiku Srpsku, kojem prisustvuju predsednici Aleksnadar Vučić i Molorad Dodik.

Patrijarh Porfirije je naglasio da je “ne tako davno, pre samo par decenija bilo nezamislivo da se pravoslavni Srbi okupe sa svih strana u hramu Božijem sa državnim rukovodstvom, sa istaknutim predstavnicima društva, privrede, kulture, vojske i da čuju majčinsku toplu reč Crkve koja ne pravi razliku među decom”.

“Mnogima je to nezamislivo i danas. Crkva i njih i sve drugi neprestano poziva i vapi raširenih ruku da dođu u bratski zagrljaj, u dom Božiji, u dom Svetog Save pomiritelja i ujedinitelja braće i naroda”, poručio je patrijarh Porfirije.

Molebanom u hramu Svetog Save počeo je, kako je vlast najavila, Prvi svesrpski sabor pod nazivom “Jedan narod, jedan sabor – Sbija i Srpska“.