уторак, фебруар 27, 2024

Pandemija i etika utilitarizma

Slične objave

Podeli

Piše: Nikola Samardžić

Etika evropskog jedinstva je u osnovi utilitarno uverenje, da političke i ekonomske slobode, u saradnji sa institucijama socijalne pravde, generišu opštu sreću.

Utilitarizam poziva na maksimiziranje korisnosti. Korisna je svaka jedinka koja vrednujući sopstvenu, poštuje tuđe slobode.

Etika utilitarizma traga za društvenom ravnotežom kojoj institucije upravo služe.

Moralnost zahteva nepristranost, da se sreća deli jednako.

Moralnost je važna samo dok podstiče napredak.

Uloga institucija je da za svaku jedinku obezbedi obavezujuć okvir kolektivne sreće i odgovornosti.

U ovom konkretnom trenutku, obaveza svake odgovorne i slobodne jedinke je da se vakciniše, da se izbori za jednakost u političkom procesu, i za ravnopravnost svake manjinske ili ugrožene jedinke ili ljudske grupe.

Pandemija je pomogla da se razjasne koncepti slobode i utilitarizma.

U pandemiji su najslobodniji sistemi najuspešniji u istraživanju i primeni vakcina, i u nužnoj restrikciji sloboda, kako se sloboda pojedinca završava na pravima i slobodama svih drugih.

Čovečanstvo nije uspelo da sprovede brzu i sveobuhvatnu vakcinaciju.

Nužno se ograničavaju slobode i prava i onih koji su odgovorni, i onih koji su odlučili da ne veruju naučnoj medicini, ugrožavajući sebe, druge, i budućnost svih.

Vrh Svetske zdravstvene organizacije, odakle su stizale jasne podrške režimu u Kini na početku pandemije, optužuju najbogatije da nisu dovoljno solidarni s najsiromašnijim državama u najmanje razvijenim područjima.

Tamo vladaju diktatori, vojne hunte i kriminalne bande, ali se ne postavlja odgovornost takvih režima.

Takav režim ponovo je uspostavljen u Srbiji, ozvaničen na već legendarnoj konferenciji šoping u Milanu, na kojoj su zvanično dovedeni u pitanje nauka, zdrav razum i uloga institucija.

Studentkinja Jovana Popović uhapšena je zbog navodnog nepoštovanja karantina.

Novinarka Ana Lalić uhapšena je u Novom Sadu na osnovu krivične prijave Kliničkog centra Vojvodine, zbog izveštavanja o stanju u toj ustanovi.

Vinovnik šopinga u Milanu nije izgubio profesionalnu licencu i verovatno će biti jedan od fantomskih režimskih kandidata na izborima.

Tako smo se srozali, da jedan teniser iznosi mišljenje o naučnoj medicini s pet razreda osnovne škole, da neometano širi teorije zavere kojima ugrožava javno zdravlje, i dovodi u pitanje sve naše službene isprave, mada nema samo državljanstvo Republike Srbije.

Od incidenta Savamala krenulo je, u očiglednom kontinuitetu, sistemsko narušavanje institucija, procedura, načela stručnosti i odgovornosti. Srbija je ponovo činilac nestabilnosti u susedstvu.

Bosni i Hercegovini prete novi oružani sukobi, Crnoj Gori anšlus.

Javni, sistemski prezir institucija i načela Evropske unije za koje se Srbija zvanično opredelila, zajednička je platforma neodgovornosti, koja je na rubu zdravog razuma.

Dva i po meseca pre izbora, mi nemamo konkretna obećanja za budućnost.

Vučić je, svojim ruskim opredeljenjem i dogovorima s KP Kine, izvesno krenuo putem bez povratka. Opozicija obećava povratak na normalan život, ali ne nudi konkretan institucionalni i vrednosni okvir normalnosti.

(Danas)

Prethodni tekst
Sledeći tekst