петак, јул 12, 2024

Pahor: Imam ideje kako da oživi dijalog Beograda i Prištine

Slične objave

Podeli

LJUBLJANA/BEOGRAD, 6. maja 2024. (Beta) – Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da sebe smatra adekvatnim kandidatom za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, te da ima ideje kako da oživi zaustavljeni dijalog.

Kandidaturu Pahora za naslednika Miroslava Lajčaka, koji u septembru odlazi na dužnost ambasadora EU u Švajcarskoj, podržali su ranije slovanački premijer Robert Golob i šefica diplomatije Tanja Fajon, a početkom maja stigla je podrška i od predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar.

“Zahvalan sam svima na podršci. Pripremam se veoma pažljivo i odgovorno i verovatno ove nedelje moja kandidatura, u kojoj objašnjavam razloge zbog kojih se osećam pogodnim da rešim ovo pitanje, putuje u Brisel”, rekao je Pahor u intervjuu za RTV Slovenije.

Pahor je ocenio da “Slovenija, kao i on sam, ima status poštenog posrednika, bogato iskustvo u regionu i, naravno, ideje kako da se zaustavljeni dijalog osveži ili oživi”. Generalno, bezbednosna i politička situacija u regionu je veoma zabrinjavajuća”, dodao je.

Povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je u UN ponašanje Slovenije nazvao “odvrtanim” pa se potom izvinio rekavši da nije mislio na narod, već na političare, Pahor je rekao da se boji da je to tek početak.

Bojim se da je ovo tek početak i da ulazimo u period kada ćemo, nažalost, prečesto morati da se navikavamo na ovako grube i neprimerene izjave“, rekao je Pahor u intervjuu povodom 20. godišnjice ulaska Slovenije u EU.