петак, јул 12, 2024

Putin naredio nuklearne vežbe trupama raspoređenim blizu Ukrajine

Slične objave

Podeli

MOSKVA , 6. maja 2024. (Beta-AFP) – Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je održavanje nuklearnih vežbi “u bliskoj budućnosti”, u kojima će učestvovati trupe raspoređene blizu Ukrajine, kao odgovor “na pretnje” zapadnih vođa Moskvi, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

“Tokom vežbe niz mera će biti preduzet za pripremu i upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja”, saopštilo je Ministarstvo preko Telegrama. Cilj vežbe je priprema vojske posle “provokativnih izjava i pretnji nekih zapadnih zvaničnika Rusiji”, dodalo je Ministarstvo.

Cilj je i povećanje spremnosti ljudstva i opreme jedinica za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja za odgovor i obezbeđenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, piše ruska agencija RIA novosti.

Vežbe će uključiti avijaciju, pomorske snage i snage iz Južnog vojnog okruga, koji je baziran odmah uz granicu s Ukrajinom i pokriva ukrajinske oblasti za koje je Moskva objavila da su anektirane.

Agencija Frans pres piše da od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine ruski predsednik daje izjave “toplo-hladno” o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja.

Rusija je tokom leta 2023. rasporedila nuklearno taktičko oružje u Belorusiji, svom najbližem savezniku i susedu Evropske unije.

Ruska nuklearna doktrina predviđa pribegavanje nuklearnom oružju striktno u defanzivne svrhe, u slučaju napada na Rusiju oružjem za masovno uništenje, ili u slučaju agresije sa konvencionalnim naoružanjem, koje preti samom postojanju države.

Ria novosti prenosi da je sredinom marta Putin u intervjuu novinaru Dmitriju Kiseljevu rekao da je Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje samo ako se dovede u pitanje opstanak ruske države, ili ako se nanosi šteta suverenitetu i nezavisnosti zemlje.