среда, јун 12, 2024

Osmani Sadriu: Odnosi Kosova i Hrvatske su odlični

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 15. novembra 2021. (Beta) – Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu ocenila je da su odnosi Kosova i Hrvatske odlični, saopšteno je iz njenog kabineta nakon susreta sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Kako se navodi u saopštenju, “govoreći o trenutnoj političkoj situaciji na Kosovu, a i šire, predsednica Osmani Sadriu je pomenula rizik destabilizacije u regionu od širenja uticaja Rusije i njenih eksponenata u Srbiji”. Ona je ukazala da dijalog sa Srbijom “treba da se završi međusobnim priznanjem” i odbacila svaku ideju koja “teži nejednakom tretiranju Kosova u regionalnom kontekstu”.

Osmani Sadriuu je ocenila da je Hrvatska država – prijatelj, od koje Kosovo očekuje podršku za učlanjenje u međunarodne organizacije, ali i u jačanju međunarodnog subjektiviteta. Kosovo i Hrvatska su trenutno potpisali oko 30 sporazuma, memoranduma i protokola saradnje. U tom kontekstu Osmani je istakla mogućnosti saradnje u oblasti zaštite, spoljne politike, ekonomije, kao i u ostalim oblastima od obostranog interesa”, dodaje se u saopštenju.

Kosovska predsednica je premijera Plenkovića i bolnicu u Slavonskom Brodu odlikovala Predsedničkom medaljom “Sveta Tereza”, zbog pažnje, brzine reagovanja, solidarnosti i humanizma hrvatske države povodom tragične saobraćajne nesreće od 25. jula ove godine u blizini Slavonskog Borda, kada je poginulo 10 građana Kosova, a 26 je bilo povređeno.