понедељак, јул 22, 2024

Osmani Sadriu: Kosovo odlučno za nastavak dijaloga do međusobnog priznanja

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 17. septembra 2021. (Beta) – Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu je danas, tokom susreta sa posebnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Kosovo Srbija Miroslavom Lajčakom, istakla da su institucije Kosova odlučne u nastavku dijaloga koji treba da se završi međusobnim priznavanjem dve zemlje, bez uticaja na ustavni poredak i teritorijalni integritet Kosova.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, kosovska predsednica je naglasila da je Kosovo konstruktivna strana u dijalogu, koja nudi konkretne predloge u tom procesu, i koja je sprovela do sada postignute sporazume, za razliku od Srbije koja ne poštuje postignute sporazume.

“Lajčak je rekao da niko neće tražiti od Kosova da pregovara o ustavnom uređenju, teritorijalnom integritetu i njegovoj unutrašnjoj funkcionalnosti”, navodi se u saopštenju. Osmani Sadriu je, govoreći o nedavnim događajima u Crnoj Gori, ali i Bosni i Hercegovini, izrazila zabrinutost “zbog uplitanja Srbije u unutrašnja pitanja susednih zemalja”, što, kako je ocenila, izaziva nemire i novi talas nestabilnosti u regionu.

Na ovom sastanku, predsednica Kosova je takođe pomenula proces liberalizacije viza. Percepcija građana Kosova o dijalogu blisko je povezana sa odlučnošću EU da stvori jasnu perspektivu integracije. Štaviše, liberalizacija viznog režima za Kosovo je od vitalnog značaja u smislu kredibiliteta EU”, rekla je Osmani.

Tokom trodnevne posete Kosovu, Lajčak se susreo sa premijerom Aljbinom Kurtijem, predsednikom parlamenta Gljaukom Konjufcom, liderima albanskih stranaka i Srpske liste, privrednicima i pripadnicima civilnog sektora.