петак, јул 19, 2024

Osmani: Kosovo posvećeno dijalogu

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 30. januara 2024. (Beta) – Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da je Kosovo posvećeno dijalogu sa Srbijom kao konstruktivna strana, dodajući i da Briselski sporazum i Ohridski aneks treba da budu u potpunosti sprovedeni.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, tokom današnjeg sastanka sa izaslanikom za dijalog Prištine i Beograda Miroslavom Lajčakom, razgovaralo se o najnovijim dešavanjima u procesu dijaloga sa Srbijom.

“Predsednica Osmani je ponovila potrebu da se uklone mere Evropske unije protiv Kosova, koje su nepravedne i stvaraju nedostatak ravnoteže u dijalogu. Sa tim u vezi, ona je ponovila da je Kosovo ponudilo organizovanje novih izbora na severu zemlje, tako što je usvojilo i administrativno uputstvo, pri čemu je istakla očekivanja da će ovo pravo građana biti realizovano bez odlaganja i u skladu sa procedurama i zakonima na snazi”, piše u saopštenju.

Na ovom sastanku pozdravljena su najnovija dostignuća u primeni sporazuma o energetici i registarskim tablicama, kao koraci ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, dodaje se u saopštenju.

Kada je u pitanju nacrt Statuta Zajednice opštine sa srpskom većinom, Osmani je ponovila da je jedina institucija koja može da protumači usaglašenost ovog akta sa Ustavom Kosova – Ustavni sud. Ona je istovremeno izrazila zabrinutost u vezi sa nekim odredbama ovog nacrta, koji mogu biti izazovni tokom implementacije u praksi.

Lajčak se danas susreće i sa premijerom Ajbinom Kurtijem i zamenikom premijera i šefom kosovske pregovaračke ekipe, Besnikom Bisljimijem.