четвртак, април 18, 2024

Orić odgovorio Dodiku: Dok je on švercovao cigarete srpski vojnici u Podrinju bili su vitezovi

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 12. jula 2023. (Beta) – Ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić izjavio je danas da je oslobođen u svim procesima u kojima je bio optužen za zločine nad Srbima i da je dokazao svoju nevinost.

Komentarišući izjavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da Orić nikada nije “odgovarao za zločine nad Srbima” u okolini Srebrenice, Orić je rekao da Dodik “srpskim majkama mora reći istinu, a ne da ih 28 godina uporno laže zbog svoje politike”.

“Neka im kaže da su, dok je on (Dodik) švercovao cigarete, srpski vojnici u Podrinju bili vitezovi koji su ginuli na ratištu, a ne kako ih on predstavlja kukavicama i osobama koje su se nekome predavale”, rekao je Naser Orić za sarajevski Avaz.

Dodao je da je u Hagu dokazano da su Kravice, selo u blizini Srebrenice, bile legalna vojna meta, navodeći da on, što je, kako je naveo, pravosnažno utvrđeno, nikoga nije ni ubio ni streljalo. “Znam da bi Dodik voleo da me osude, ali mu neće poći za rukom. Ja sam branio časno svoj narod i svoju zemlju”, rekao je Orić.

Sud BiH je u novembru 2018. godine oslobodio optužbi Orića, koji je bio optužen za ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti 1992. u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac. Apelaciono veće Haškog tribunala je ranije, u julu 2008. godine, pravosnažno oslobodilo Orića krivice za zločine nad Srbima u okolini Srebrenice tokom 1992 – 1993. godine.

Veće je time preinačilo prvostepenu presudu, izrečenu u leto 2006., kojom je Orić bio proglašen krivim što nije sprečio zločine nad Srbima, na osnovu čega je bio osuđen na dve godine zatvora.