среда, мај 22, 2024

Opozicija: Vlast ne pokazuje političku volju da prihvati naše zahteve

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. aprila 2024. (Beta) – Predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja ocenili su posle današnjih razgovora o unapređenju izbornih uslova sa predsednicom parlamenta Anom Brnabić da vlast ne pokazuje političku volju da prihvati njihove zahteve i najavili da će u petak saopštiti da li izlaze na beogradske izbore, raspisane za 2. jun.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić rekla je posle sastanka da su svi ostali pri svojim stavovima. “Mi smo juče ponudili rešenje u formi ustavnog zakona kojim se uspostavlja ustavno-pravni okvir da se svi lokalni i izbori u Beogradu odlože za jesen jer smo od početka insistirali na stavu ‘prvo uslovi pa onda izbori’. To u osnovi nije nov predlog već iznuđeno rešenje zbog svih prethodnih odbijanja Ane Brnabić da izađemo iz političke krize”, rekla je Tepić novinarima posle sastanka u zgradi Narodne skupštine.

Odbacila je kao “neistinite” navode predsednice parlamenta da je vlast izašla u susret svim zahtevima koalicije Srbija protiv nasilja osim onog koji se odnosi na objedinjavanje ih lokalnih izbora sa beogradskim, raspisanim za 2. jun.

Ana Brnabić nije prihvatila ni naš prvi zahtev a to je komisijski format rada za jedinstveni birački spisak. Tražili smo da to bude zakonski definisano a njihov današnji predlog je da to bude u formi pododbora ili podgrupe u okviru skupštinskog odbora za koju se ne bi znale ni nadležnosti, ni mandat ni obuhvat rada“, rekla je Tepić.

Ocenila je da takvo telo ne bi imalo “nikakva” izvršna ovlašćenja a što je kako je dodala, upravo zahtev koalicije Srbija protiv nasilja.”Ako ga ne formatirate zakonom, to telo nema nikakva izvršna ovlašćenja”, rekla je potpredsednica SSP. Dodala je da na današnjem sastanku nije “ni pomenut” drugi zahtev opozicije koji se tiče medija, odnosno izveštavanja RTS i RTV.

“Mi stojimo otvoreni do naše konačne odluke u petak. Odgovornost je na njihovoj strani”, rekla je Tepić.