петак, јун 21, 2024

Oko 600 lekara godišnje napusti Srbiju

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 16. decembra 2022. (Beta) – Iz Srbije godišnje oko 600 lekara ode da radi u inostranstvo, rečeno je danas u beogradskom Medija centru na predstavljaju istraživanja o ovoj problematici.

Istraživanje je uradio Centar za politike emancipacije u saradnji sa Sindikatom lekara i farmaceuta Srbije, a posmtaran je period od 2012. do 2021. rečeno je na konferenciji za novinare.

Predstavnik tog centra Miloš Vučković je rekao da je istraživanje urađeno na osnovu informacija Lekarske komore Srbije, jer, kako je kazao, Ministarstvo zdravlja i Nacionalna služba zapošljavanja nemaju podatke o tome.

Vučković je rekao da lekari koji odlaze u inostranstvo moraju od te komore da dobiju sertifikat, odnosno potvrdu. “Oko 1.600 lekara se upiše godišnje u Lekarsku komoru Srbije, a oko 600 lekara ode van zemlje”, rekao je on.

Prema istraživanju od 2012. postoji uzlazni trend odlaska lekara “a koji je dostigao zenit 2016. godine s tim da je 2019, imao manji pad”. Pretpostavlja se da će i u ovoj godini više od 500 lekara da napusti Srbiju.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Rade Panić je kazao da je uzrok odlaska lekara njihovo nezadovoljstvo uslovima i organizacijom rada kao i velikim brojem pacijenata.

Panić je kazao da su uslovi za rad jako teški, a da lekar, po smeni, umesto 35 pacijenata često ih ima duplo više, te ukazao na sistem mobinga kao i – partijskog zapošljavanja.